Bakanlığımız “ Kahverengi Kokarca İle Mücadele Eylem Planı" gereğince; 2024 Yılı Bitki Sağlığı Uygulama Programı kapsamında, Entegre mücadele prensipleri doğrultusunda ve Kahverengi kokarca teknik talimatı doğrultusunda, Samuray Arıcığı olarak ta bilinen Trissolcus japonicusların doğaya salımları gerçekleştirildi.
Çarşamba İlçesi Gökçeçakmak Mahallesinde düzenlenen programa Çarşamba Kaymakamı Doç. Dr. Şükrü Yıldırım, Tekkeköy Kaymakamı Dr. Polat KARA, İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim Sağlam, Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Müdür V. Doç. Dr. Betül Bayraklı, Tokat Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Ahmet Boz, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Kenevir Araştırmaları Enstitüsünden Dr. Kibar Ak, Toprak Mahsulleri Ofisi Samsun Başmüdürü Derya Şahinler, Bakanlığımız Gıda Kontrol Genel Müdürlüğünden Sadık Ertuğrul, Samsun Tohum Sertifikasyon Test Müdürü Mustafa Karaman, Oda ve Birlik başkanları, Şube ve İlçe Müdürleri ile vatandaşlar katıldı.
'Kahverengi Kokarca'nın Ülkesel Entegre Mücadele Yönetimi Projesi'nin Koordinatörlüğünü yürüten Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Müdür V. Doç. Dr. Betül Bayraklı yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Proje kapsamında 2024 yılında kahverengi kokarca ile biyolojik mücadele amacıyla 150 bin yumurta parazitoidi olan Trissolcus japonicus'un üretilmesi ve zararlının yoğun olduğu, bulunduğu veya bulunmadığı ancak riskli kabul edilen 33 ilde doğaya salınması hedeflenmiştir.
Bu hedef doğrultusunda 07.06.2024 tarihinde Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu ve Kastamonu'da İl Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından organize edilen törenlerle birlikte 6 ilde daha parazitoitler doğaya salınmıştır. Bunun neticesinde salım yapılması hedeflenen 33 ilden 21'inde toplamda yaklaşık 125.000 parazitoidin salım işlemleri tamamlanırken, kalan 12 ildeki yaklaşık 30.000 adet arıcığın salımlarının haziran ayı içerisinde tamamlanması planlanmaktadır.
Bakanlığımız Kahverengi Kokarca Mücadelesi için yoğun çaba sarfetmekte olup birçok mücadele yolunu araştırırken diğer ülkelerin uygulamalarını da yakından takip etmektedir. Türkiye klasik biyolojik mücadele kapsamında en yoğun parazitoid üretimi ve salımını yapan ülkelerin başında gelmektedir"dedi.
Programda konuşan İl Müdürümüz İbrahim Sağlam konu ile ilgili şunları söyledi: " İlimiz tarımsal üretimde başta fındık olmak üzere önemli ölçüde verim ve kalite kayıplarına neden olan tahripkar, istilacı ve polifag bir zararlı olan Kahverengi Kokarca ile mücadelede; Entegre mücadele yönetimi kapsamında, mekanik mücadele, biyoteknik mücadele, biyolojik mücadele ve kimyasal mücadele yöntemlerinin, birlikte değerlendirilerek etkin bir mücadele yapılması büyük önem taşımaktadır.
İlimizde, Nisan ayı itibarıyla kahverengi kokarca mücadelesinde popülasyon izleme ve kitlesel mücadele amaçlı proje kapsamında, temin edilen yaklaşık 420 adet Funnel ( hunili ) Tuzak, 17 ilçemizde belirlenen lokasyonlara yerleştirilerek biyoteknik mücadele çalışmaları devam etmektedir. İlimizde yaklaşık 14 bin adet Trissolcus japonicus'un salımını, bugün itibarıyla, 14 ilçemizde, 55 lokasyonda başlatmış bulunuyoruz. Kahverengi Kokarca çalışmalarımızı başından beri sıkı bir şekilde takip eden ve desteğini hep yanımızda hissettiğimiz Valimiz Sayın Orhan Tavlı'ya teşekkür ediyoruz. Aynı zamanda bizden maddi manevi yardımlarını eksik etmeyen Bakanlığımıza da ayrıca teşekkür ediyoruz.
İlimizde, kahverengi kokarca ergin çıkışlarının yoğunlukla görüldüğü alanlarda, fındık kurdu mücadelesi ile entegre edilerek kimyasal mücadele yapılmaktadır.
Bölge Koordinatörü olan Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü'ne ait laboratuvarda, yumurta parazitoidi olan Trissolcus japonicus üretimleri başarılı bir şekilde üretilmekte olup, İlimiz ve bölge illerinde salımı planlanmış olup, bugün itibarıyla doğaya salımlarını gerçekleştiriyoruz"dedi.
İl Müdürümüz İbrahim Sağlam sözlerine şöyle devam etti: “Kahverengi kokarca ile Biyolojik Mücadelede, Samuray arıcığı olarak ta bilinen ve yumurta parazitoidi olan Trissolcus japonicus salımlarının, orta ve uzun vadede zararlı popülasyonunun kontrolünde önemli bir rol üstleneceği ve doğal dengenin oluşmasına büyük ölçüde katkı sağlayacağı öngörülmektedir.
Ayrıca, İlimiz 17 ilçesine, İlçe Müdürlükleri marifetiyle verilen yaklaşık 420 adet Funnel tuzak ile popülasyon takibi yapılarak parazitoid salımı yapılacak lokasyonların belirlenmesinde de etkili olduğu düşünülmektedir.
İlimiz, 2023 verilerine göre; 1.210.679 dekarlık fındık alanı ve 118.500 tonluk üretim miktarı ile bölge ve ülkemiz üretiminde 2. Sırada yer almaktadır. İlimizde polikültür tarım hâkim olup, başta fındık olmak üzere ekonomik anlamda yetiştirilmekte olan pek çok kültür bitkisi için potansiyel tehdit oluşturan kahverengi kokarca ile biyolojik mücadelenin önemi büyüktür. Zararlı ile etkin mücadelede; biyolojik, biyoteknik ve kimyasal mücadelenin entegre edilerek uygulanması, ilimiz tarımının sürdürülebilirliğini mümkün kılacaktır" dedi.