TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ tarafından düzenlenen ve yöresel lezzetlerin de sergilendiği "3. Samsun Gıda, İçecek Ürünleri Gıda İşleme Teknolojileri, Paketleme ve Lojistik Fuarı" kapılarını ziyarete açtı.
Tarım ve Orman Bakanlığımız, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz, Samsun Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, Samsun Ticaret Borsası, KOSGEB, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Türkiye Gıda İşverenleri Sendikası, Türkiye Otelciler Federasyonu, Türkiye Aşçılar Federasyonu, Karadeniz Perakendeciler Birliği, Karadeniz Turistik İşletmecileri Derneği, Karadeniz Aşçılar ve Turizm Birliğinin desteği ve iş birliğiyle hazırlanan fuarda gıda profesyonelleri bir araya geldi.
Fuarın açılış konuşmasını yapan TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü Cihat ALAGÖZ, fuara katkı veren tüm katılımcılara teşekkür ederek, "Samsun Gıda Fuarımızın açılışını hep birlikte gerçekleştiriyoruz. Bu fuarın şöyle bir özelliği var; Türkiye'de genel olarak Gıda İhtisas Fuarlarının sayılarında düşme olmasına rağmen, nitelik ve nicelik bakımından gıda fuarları genel olarak bütün dünyada farklı bir segmente doğru ilerlerken, Samsun'da Gıda İhtisas Fuarı'nın istikrarlı bir şekilde üçüncü defa açılması hem Türkiye Fuarcılık sektörü açısından, hem de gıda fuarı ve sektörü açısından çok anlamlı. Buradan aslında şöyle bir mesaj veriyoruz; gıda sektörünün arz ve talebinin buluştuğu, üretim merkezi olma iddiasında bulunan Samsun, sektörde bir marka olma yolunda da emin adımlarla ilerliyor." şeklinde konuştu.
Türkiye Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa ALTUNBİLEK, Türkiye Aşçılar Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Zeki AÇIKGÖZ, Samsun Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Eyüp GÜLER, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Salih Kadir BAYTEKİN ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni ŞAHİN de konuşmalarını yaptılar.
Ardından il dışı programı dolayısıyla programa katılamayan Valimiz Osman KAYMAK yerine konuşma yapan Vali Vekilimiz Sayın İbrahim AVCI ise; bilim insanlarının, dünyayı sarsacak küresel krizin enerji ve finans kaynakları nedeniyle değil, gıda ve su kaynakları yönünden çıkacağını savunduklarını söyledi.
Gıdanın değerinin arttığına işaret eden AVCI, Samsun'un, Kızılırmak ve Yeşilırmak nehirleri ile beslenen Bafra ve Çarşamba ovalarında yetişen ürünleriyle öne çıktığına dikkati çekti.
Nüfus ve hayat standartların artmasıyla gıdada endüstrileşmenin de arttığını vurgulayan AVCI, "Konjonktür, işlenmiş gıda üretimi ve tüketimini günlük yaşamın bir parçası haline getirmiştir. Gıda sanayisi, tarımsal üretim, dengeli beslenme, katma değer, istihdam ve ihracat açısından önemli işlevleri olan, pek çok sektörü etkileyen ana sektörlerden biridir. Bu fuarları yukarı taşıyarak hükümetimizce de desteklenen Ar-Ge ofislerinin sayılarının artırılması konusunda çaba içerisinde olmamız gerekir." ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından 'Samsun Gıda Fuarı 2018'in açılışı Samsun İl Tarım ve Orman Müdürümüz Nail KIRMACI, Vali Vekilimiz Sayın İbrahim AVCI ve diğer protokol üyeleri tarafından gerçekleştirildi. Açılış töreni sonrasında protokol üyeleriyle birlikte fuarda bulunan stantları gezen İl Müdürümüz Nail KIRMACI, Haber Medya Grubu'na bir mülakat verdi.
Açılış törenine ayrıca; ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, ulusal ve uluslararası sektör temsilcileri, 22 farklı ilden gelen Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) ve Karadeniz Aşçılar ve Turizmciler Birliği (KATBİR) üyesi aşçılar ile çok sayıda davetli katıldı. 22 Kasım'da kapılarını açan Gıda Fuarı, 25 Kasım'a kadar ziyaretçilerini bekliyor.