Bakanlığımızca başlatılan "İç Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi" kapsamında Çarşamba ilçemizde 5.000 Adet Mersin Balığı yavrusu Yeşilırmak Nehri'ne bırakıldı. Düzenlenen programa Çarşamba Kaymakamı Doç. Dr. Şükrü Yıldırım, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin, Çarşamba İlçe Jandarma Komutanı, Şube Müdürleri, İlçe Müdürleri, teknik personel ve vatandaşlarımız katıldı.
Programda konuşan İl Müdürümüz İbrahim Sağlam, İlimizde Su Ürünleri Yetiştiriciliği hakkında şunları söyledi: "Samsun İlimiz Su ürünleri Yetiştiriciliği ve avcılığı alanında bölgemiz ve ülkemizde ön sıralarda yer almaktadır. Kızılırmak ve Yeşilırmak deltalarında bulunan lagün gölleri, Derbent, Altınkaya Baraj Gölleri, Ladik Gölü gibi iç su rezervlerine sahip olan ilimizin aynı zamanda Karadeniz'e yaklaşık 210 km sahil şeridi bulunmaktadır. İlimiz bu muazzam su potansiyeli ile hem kültür balıkçılığı hem de avcılık bakımından önemli potansiyeline sahiptir.
İlimizde 37 adet su ürünleri yetiştiricilik tesisi bulunmakta olup, Karadeniz'de yüzer ağ kafeslerde somon ve levrek üretimi yapan 12, Derbent baraj gölünde yüzer ağ kafeslerde Alabalık üretimi yapan 14 tesis bulunmaktadır. İlimiz genelinde yaklaşık 23.000 ton/yıl kurulu su ürünleri yetiştiricilik kapasitesine sahibiz. 2023 yılında ilimiz genelinde toplam 13.270 ton Türk Somonu, Levrek ve Porsiyonluk alabalık üretimi gerçekleşmiştir. Özellikle yetiştiriciliği yapılan alabalıklar 3-4 kg ağırlığa gelinceye kadar yetiştirilmekte ve Türk somonu adı altında ülkemiz ve dünya piyasasına sunulmaktadır.
Su Ürünleri avcılığında ise ülke avcılık kapasitemizin yaklaşık %15-20'ine sahip bulunmaktayız. İlimize kayıtlı 620 balıkçı gemimiz bulunmaktadır. 2023 yılında ilimiz Karadeniz ve İç sularında toplam 58.960 ton su ürünleri avcılığı gerçekleştirilmiştir. "İç Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi" kapsamında, 2023 yılı içerisinde 25 adet göl ve göletimize toplam 3.200.000 adet pullu sazan balığı yavrusu ve yine geçtiğimiz yıl Yeşilırmak Nehri'ne 5.000 Adet, bu yılda 5 bin adet olmak üzere toplamda 10 bin adet Mersin Balığı yavrusu bırakılmıştır" dedi.
İlimiz iç sularının su ürünleri stokları açısından sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığınca başlatılan "İç Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi" hakkında bilgi veren Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz, yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bilindiği gibi Mersin balıkları, denizde yaşayıp üremek için nehirleri tercih eden ve nesli tükenme tehlikesi altında olan ekonomik değeri oldukça yüksek bir balıktır. Bakanlığımız ilgili kurum ve kuruluşlarla koordineli çalışarak bu türün neslinin tükenmemesi için çalışmalar yapmaktadır.
Yeşilırmak, Mersin balıkları için önemli bir üreme sahasıdır. Fakat son yıllarda gerek stoklarının azalması, gerek çevre koşullarından dolayı Yeşilırmak'ta rastlanmamakta ya da nadir görülmektedir. Özellikle Mersin morinası diye isimlendirilen türünden dünyaca ünlü ve ekonomik değeri yüksek olan Belluga havyarı yapılmaktadır. Mersin balıklarının sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi için balıklandırma çalışmaları önem arz etmektedir. Ülkemizde başta Kızılırmak, Yeşilırmak ve Sakarya nehirlerine yumurta bırakmak için giren mersin balıklarının avcılığı 1971 yılında yasal olarak sınırlandırılmış ve 1997 yılında tamamen yasaklanmıştır. Bütün mersin balığı türleri 1998 yılından itibaren uluslararası CITES sözleşmesi kapsamında nesli tehlikede olan balık türleri listesine alınmıştır.
Bu amaçla; bu sene yine; Amasya Yedikır Üretim İstasyonunda üretilen 5.000 Adet mersin balığı yavrusu, İlimiz sınırları içerisinde Yeşilırmak'a salınacaktır. Ülkemiz ve ilimiz balıkçılığı için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bölge balıkçılarımızdan bu türün avlanmamasını, ağlarına takılan olursa da derhal suya geri bırakılmasını rica ediyorum" dedi.