T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

İl Müdürümüz İbrahim Sağlam Çarşamba İlçemizde Bulunan Kurban Satış Yerini Ziyaret Etti

Yayın Tarihi : 11.06.2024

           Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle, kurban satış yerlerini ziyaret eden İl Müdürümüz İbrahim Sağlam,  hayvan sevkleri ve kurbanlık hayvan seçimi konusunda şu açıklamalarda bulundu: "Ülkemizde usulüne uygun hayvan sevkleri ve kurban kesimleri konusunda Bakanlığımızca yapılan çalışmalar kapsamında dikkat edilecek hususlar ve alınacak önlemler belirlenmiş olup, tüm vatandaşlarımızın bu konuda özen göstererek aşağıda belirtilen konularda hassasiyet göstermeleri gerekmektedir.

           Kurbanlık hayvan satış yerlerinde bulaşıcı, salgın hastalık veya sebebi belli olmayan hayvan ölümleri görüldüğünde; hayvan sahipleri, muhtarlar, köy bekçileri, polis, jandarma gibi görevliler ve serbest veteriner hekimler bu durumu mahallin mülki idare amiri veya İlçe Müdürlüklerine bildireceklerdir. Gebe veya damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanların kurbanlık hayvan satış yerlerine girişlerine ve kurbanlık olarak kesimlerine izin verilmeyecektir.

           Öncelikle Kurbanlık Hayvan seçilirken; Bakanlığımız tarafından tanımlanmış, küpeli ve sağlıklı hayvanlar tercih edilmelidir. Kurbanlık hayvanlarda bulunması gereken belgeler ise şunlardır; Büyükbaş hayvanların İl içi sevklerinde kulak küpeleri ve pasaportlarının, iller arası sevklerde ise bunlara ilave olarak Veteriner Sağlık Raporunun bulunması zorunludur. Küçükbaş hayvanların il içi sevklerinde kulak küpeleri ve nakil belgesinin, iller arası sevklerinde ise bunlara ilaveten Veteriner Sağlık Raporunun bulunması zorunludur.

            Hayvan varlığının devamı açısından öncelikle erkek hayvanların kurban olarak tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan İl Müdürümüz İbrahim Sağlam açıklamalarına şöyle devam etti: "Kurban edilecek hayvan; çok zayıf, gebe ya da yeni doğum yapmış hayvanlar olmamalıdır.  Kurbanlık hayvanların kılları düzgün ve parlak, bakışları ve dış görünümü canlı olmalı; yüksek ateş, salya ve göz akıntısı olmamalı, pis kokulu ishali ve burun akıntısı bulunmamalı, öksürük ve nefes darlığı yaşamamalı,  çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olmamalı, şişlik ve ödemi olmamalı, cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntısı bulunmamalıdır.

           Büyükbaş ve küçükbaş hayvan hareketlerinin yoğun olduğu bu dönemde hayvan hastalıklarının yayılma riski de artmakta, artan risk nedeniyle gerek insan gerek hayvan sağlığı tehlikeye girmekte olup tüm bu olumsuzlukların önlenmesi amacı ile belirtilen tedbirlerin alınması çok önemlidir. Kurbanlık olacak sığır ve mandalar iki yaşını (24 ayını), keçi ve koyun 1 yaşını bitirmiş olmalıdır. Ancak, koyunlarda 6 aylıktan sonrakilerin 1 yaşını dolduranlar kadar gelişmiş ve cüsseli olması yeterli kabul edilmiştir. Ayrıca diş kontrolü ile yaş tespiti yapılabilmektedir. Sığır veya mandanın alt çenesinin önünde gelişimini tamamlamış iki kalıcı kesici dişin bulunması o hayvanın 2 yaşını doldurduğunun göstergesidir. Koyunların dış görünüşüne bakılarak, 6 aydan büyük ve anası veya erişkin bir koyun kadar görünmesi kurban edilebilmesi için yeterli sayılmaktadır.

           Kurbanlık amaçlı hayvanlarını başka illere sevk eden hayvan sahiplerinin, İlçe Müdürlüklerimizden Veteriner Sağlık Raporu almaları zorunludur. Sığır, manda gibi büyükbaş hayvan satın alacakların; alacakları hayvanların kulak küpesi ve pasaportu olup olmadığı ile başka ilden sevk edilen hayvanların 'veteriner sağlık raporu' olup olmadığını kontrol etmeleri gereklidir. Yine koyun, keçi gibi küçükbaş hayvan satın alacaklarınsa; alacakları hayvanların kulak küpesi ve nakil belgesi olup olmadığı ile aynı şekilde başka ilden sevk edilen hayvanların 'veteriner sağlık raporu' olup olmadığını kontrol etmeleri ve bu belgeleri bulunmayan hayvanları satın almamaları gerekmektedir" dedi.