T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim Sağlam Ceviz Güvesi İle Mücadeleye Dikkat Çekti

Yayın Tarihi : 3.07.2024

          İlimizde toplam 16.579 dekar alanda toplam 2094  ton ceviz üretimi yapıldığını belirten İl Müdürümüz İbrahim Sağlam Ceviz güvesi zararlısı hakkında açıklamalarda bulundu:" Ceviz Güvesi (Garella musculana )sadece cevizde beslenen bir tür olup cevizin sürgünlerinin kurumasına ve meyvelerde dökülmelere neden olmaktadır. G. Musculana larvalarının ceviz meyvesinin yeşil kabuğunun alt kısmında beslendiği, yeşil kabuktan meyve içine girmediği yani cevizin içi ile beslenmediği ancak kabuktaki zarar nedeniyle meyvelerde dökülmelere neden olduğu belirlenmiştir.

           Yumurtaları, sarımsı-gri, kırmızımsı-gri renkte, küresel şekilde ve 0.5 mm çapındadır. Larva, birinci dönemde krem-beyaz veya sarımtırak-beyaz renkte olup, baş 2-3 mm uzunluk ve 0.5 mm çapında koyu kahverengindedir. Olgun larva, 5x15-20 mm boyutlarındadır. Larvanın gelişme süresi 25-40 gündür. Pupa, 11-12 mm uzunluğunda ve 3.5-3.6 mm genişliğindedir. Pupa, beyaz bir kokon içerisinde olup, 12-14 mm uzunluğunda, orta kısmı genişliğinde 4.5-5.2 mm genişliğinde ve her iki ucundan daralmıştır. Pupa, gelişimini yaklaşık 10 günde tamamlar. Ergin kanat açıklığı 18-23 mm'dir. Vücudun uzunluğu 8-9 mm'dir. Yumurtalarını genellikle iki meyvenin birbirine değdiği yerlere ya da cevizin bir yaşındaki sürgünlerinin tomurcuklarına bırakmaktadır.

           Yumurtadan çıkan larva, bitkinin taze sürgünlerinin bulunduğu sap kısmından girerek beslenir Yapılan sürvey çalışmalarında ilimizde ceviz güvesi ilk dönem larvaları, haziran ayının ikinci döneminde belirlenmiştir. Larvaların, dallarda taze sürgünlerin ve yaprakların çıktığı yerlerde giriş deliklerinin olduğu ve bu deliklerin etrafında pislikler bulunduğu tespit edilmiştir. Meyve oluşumuna kadar sürgünlerin iç kısmında beslenen larvaların, taze sürgünlerde kurumaya neden olduğu belirlenmiştir. Ceviz meyveleri, normal büyüklüğüne geldiğinde 2. döl larvaları cevizin yeşil kabuk kısmına giriş yaparak, burada beslendiği belirlenmiştir. Bir larva birden fazla meyvede zarar yapabilmektedir. Bu tür meyvelerin olgunlaşma döneminde döküldüğü belirlenmiştir. Meyvelerde zarar hasat sonuna kadar devam etmektedir.

           Larvalar genelde bütün hayatlarını meyve ve sürgünlerin içinde geçirir ve sadece pupa olacak yer aramak için bitkiyi terk ederler. Genellikle gövdenin kabuk çatlaklarında ya da kabuğun altında pupa olurlar. İlk iki dölün larvaları çimlerde veya dallarda korunaklı yerlerde pupa olabilirler. Zararlının pupaları, kabuk altında ve çatlaklarda bir arada bulunmasından kolayca tespit edilebilmektedir" dedi.

           Zararlının mücadelesinde kültürel önlemler büyük önem arz ettiğini belirten İl Müdürümüz İbrahim Sağlam açıklamalarına şöyle devam etti: "Zararlının larvalarına karşı tuzak bant olarak oluklu mukavva kullanılmalıdır. Zararlının kabuk altında toplanmış olan pupaları kontrol edilmelidir. Yere dökülen meyveler ve budama artıkları dikkatle incelenmelidir. Özellikle dikim amaçlı bitkiler, aşı kalemleri ve budama artığı dalların nakledilmesi ile zararlı yeni alanlara bulaşabilmektedir. Bu nedenle özellikle yabancı çeşitlerden oluşan aşı kalemleri dikkatle incelenmelidir. Mücadeleye zararlının ilk görülmesiyle birlikte başlanılması, bulaşık sürgünler ve yere dökülen meyvelerin imha edilmesi oldukça önemlidir. Zarara uğrayan sürgünlerin haftada bir budama artıklarının yakılarak imha edilmesi zararlının popülasyonunu önemli ölçüde azaltacaktır" dedi.