T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İl Müdürümüz İbrahim Sağlam Toprağa ve Çevreye Zarar Veren “Anız Yangınlarına” Dikkat Çekti

Yayın Tarihi : 4.07.2024

          Anız yakılmasının tarım alanlarına ve çevreye verdiği zararlara dikkat çeken İl Müdürümüz İbrahim Sağlam, konu ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Tarımsal üretimin ana kaynağı olan toprağın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısının ve çevrenin korunarak, doğal denge içerisinde toprağın verimliliğinin sürdürülebilirliği için gerekli önlemleri almak başlıca görevimiz. Hububat tarımında,  hasadı takiben toprağın yapısına ve çevreye vereceği zarar göz önüne alınarak, anız yakılmasının önlenmesi için denetimlerimizi sürdürmekte ve tedbirler almaktayız. İl Müdürlüğümüz ekipleri tarafından, 2024 yılında anız yakılmasını önleme ile ilgili çalışmalarımız yıl boyunca sürdürülmekte olup, İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimizce çiftçi eğitimi programlarında geniş bir şekilde anız yangınlarına yer verilmekte, zararları etraflıca anlatılmaktadır. Yapılan eğitim-yayım çalışmalarında yerel yönetim imkanları ve sivil toplum örgütlerinin katkıları sağlanarak çevreye duyarlılık yaygınlaştırılmaktadır.

          ​Anız, tarımsal üretim sonucunda biçilmiş olan hububatların toprakta kalan kök ve saplarına verilen isimdir. Anız toprağa karıştırıldığında toprakta ayrışarak, “humus" adı verilen ve toprağın verim gücünü artıran maddeyi meydana getirir. Ayrışma sırasında, anızın yapısında bulunan, bitkiye yarayışlı bitki besin maddeleri toprağa geçerek toprağın verim gücünü artırır. Çiftçilerimiz, bir an önce toprağın hazır hale gelmesi ve mazot tüketimini azaltmak için bilinçsizce anız yakma yoluna gitmektedir.

           Anız yakılması, tarım alanlarına birçok zarar vermektedir: Ekolojik denge bozulur, Orman yangınlarına sebep olur, Hava kirliliğini artırır, Arazideki enerji iletim ve haberleşme hatları zarar görür, Topraktaki organik madde miktarı azalır, Toprakta su ve rüzgâr erozyonuna sebep olur ve en önemlisi Toprak verimliliğini azaltır" dedi.

           Anız yakmanın hukuki boyutuna değinen İl Müdürümüz İbrahim Sağlam, açıklamalarına şöyle devam etti: "Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 25.11.2023 tarih ve 32380 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 2024/01 nolu Tebliğ'inin," L" bendinde “anız yakanlara her dekar için 386,79 TL idari para cezası verilir. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat artırılır."  İlimizde ikinci ürün ekilişi yapılan yerlerde  kontrollü anız yakılmasına da  müsaade edilmeyecektir. Ayrıca biçerdöverlerde en az iki adet 6'şar kilogramlık yangın söndürme tüpü bulundurma mecburiyeti vardır. Bulundurmayanlara da 2024 yılı için 2.052 TL idari para cezası uygulanmaktadır.

           Sürdürülebilir bir tarımsal üretim için mutlak gerekli olan tarım topraklarımızın verimliğinin korunması, kesinlikle anız yakma alışkanlığının bırakılmasına bağlıdır. Değerli Çiftçilerimiz, gelecek nesillere bırakacağımız en büyük miras, iyi ve verimli bir topraktır. Anız yakarak geçim kaynağınız olan toprağı fakirleştirip çocuklarımızın geleceğini karartmayalım" dedi.