T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Samsun’da Türk Somonu Hasadı

Yayın Tarihi : 6.06.2022

            Samsun'da Türk Somonunun ilk hasadı yapıldı. Yakakent İlçesinde yapılan İlk hasada Samsun İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim SAĞLAM, Yakakent Kaymakamı Abdüssamed KILIÇ, Şube Müdürlerimiz ve teknik elemanlar katılmışlardır. Hasada katılan SAĞLAM, su ürünleri yetiştiricilik tesisleri yetkililerinden bilgi aldı.

           İl Müdürümüz İbrahim SAĞLAM, Samsun İlimizde Su Ürünleri Yetiştiriciliği yapan ve yetiştiricilik belgesi almış toplam 37 adet tesis bulunduğunu, Samsun İli su ürünleri yetiştiriciliği proje kapasitesinin 20.990 ton/yıl olduğunu, bunun 12.233 ton/yıl alabalık, 8.688 ton/yıl levrek olduğunu belirtti. SAĞLAM, 2021 yılında Samsun İlinde ağ kafeslerde 9.192 ton alabalık, 1.587 ton levrek olmak üzere toplam 10.779 ton su ürünlerinin yetiştiricilik yolu ile üretiminin gerçekleştirildiğini, 2021 yılında 350 tonu içi temizlenmiş olmak üzere, toplam 3.067 ton Türk somonuna, 4.516.000 TL destekleme yapıldığını ifade etti.

           Derbent baraj gölünde yetiştirilen alabalıkların bir kısmının iç piyasada tüketildiğini, büyük bir kısmının ise ortalama 500-600 gr ağırlığa ulaşınca Yakakent ilçemizde bulunan su ürünleri yetiştiricilik tesislerine canlı olarak nakledilerek 4-5 kg ağırlığa ulaşıncaya kadar büyütülüp Türk somonu olarak ihraç edildiğini belirten SAĞLAM,  bu yolla ülkemize önemli miktarda döviz sağlandığını ifade ederek, yeni sezon Türk Somonu hasadının İlimize, Ülkemize hayırlı ve bol bereketli olmasını temenni etti.