T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Çilek Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi Kapsamında İlçelerimizde Çilek Fidesi Dağıtımı Yapıldı

Yayın Tarihi : 30.06.2022

           Samsun Çilek yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi kapsamında 16 ilçemizdeki 92 üreticimize 158 da alan için 720.000 adet Yediveren diye tabir edilen (Hasat Mayıs- Ekim 6 ay) Albion çeşidi Çilek fidesi ile yanı sıra 6665 kg (6,6 ton/ 145 adet Rulo) malç naylonu teslim edilmiştir. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim SAĞLAM:

            "Çilek; İlimizde küçük aile işletmelerinin üretim ve gelirlerinin artırılması, çeşitlendirilmesini ve yaşam standartlarının yükseltilmesi açısından en önemli tarımsal ürünlerden bir tanesidir. İlimizde pazarlama sorunu olmayan çilek üretimimiz 353 da alanda 551 ton olup bu üretim yoğun talebi karşılamamaktadır. 1 dekar çilek bahçesinden ortalama 2 ton çilek hasat edilmekte olup 2021 yılı satış fiyatı 15 TL/ kg olarak gerçekleşmiştir.

            Dekara 30. 000 TL gibi brüt gelir getiren çilek yetiştiriciliği; sulama ve işgücü imkânı olan, kadın üreticiler öncelikli olmak üzere küçük aile işletmeleri için cazip bir üretim faaliyeti olmaktadır. Özellikle rakım itibariyle gece gündüz sıcaklık farkı, hastalık ve haşerelerin azlığı ile aroma ve tadı gibi faktörlerden dolayı İlimizde Alaçam Dürtmen Yaylası, Ladik, Kavak, Asarcık, Havza, Vezirköprü ilçelerimizin yüksek kırsal alanlarında birim alanda çilek tarımından diğer tarım ürünlerine göre daha fazla gelir elde edildiğinden bu bölgelerde çilek projemiz ayrı bir önem arz etmektedir.

            Bu bağlamda Samsun Çilek yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi kapsamında bugün 16 ilçemizden 92 üreticimize 158 da alan için 720.000 adet Yediveren diye tabir edilen (Hasat Mayıs- Ekim 6 ay) Albion çeşidi çilek fidesi ile 6.665 kg (6,6 ton/ 145 adet Rulo) malç naylonu teslim edilmiştir. Toplamdaki 720.000 adet çilek fidesinin 500.000 adedi ve 4.250 kg (100 adet Rulo) malç naylonu Samsun Büyükşehir Belediyemizin desteği ile temin edilmiş, kalan 220.000 adet Çilek fidesi ve 2.415 kg (45 adet Rulo) Malç Naylonu ise Bakanlığımız Genel Bütçe kalemiyle desteklemiştir. Bu Projemize ilaveten 17.000 adet çilek fidesi ile Bafra Belediyemiz ve 425 kg/ 10 adet rulo malç naylonu ile 19 Mayıs Belediyemiz de ayrıca destek vermişlerdir. Kendilerine teşekkür ediyoruz.

            Üreticilerimiz arazi sürümü, masura yastık hazırlığı, sulama deposu ve damlama sulama sistemi maliyetlerini kendi bütçesi ile karşılamış olup projemiz toplam bütçesinin % 50'si çiftçilerimiz tarafından ve  % 50'i ise Belediyemiz ve Bakanlığımız bütçe desteği ile karşılanmıştır. Yine İl Müdürlüğümüz tarafından, bugüne kadar üreticilerimizin 4 işçi ile 5 günde emek vererek hazırladıkları çilek bahçesini 2 saat gibi kısa bir süre içerisinde hazırlayan yeni bir makine temin edilmiş ve üreticilerimizin kullanımına sunulmuş olup bu sayede çilek bahçesi kurulumu artık kolaylaştırılmıştır.

            Bizler İl Müdürlüğümüz olarak daha önceki yıllarda olduğu gibi, teknik elemanlarımızla; tüm çilek alanlarının besleme, hastalık ve zararlılarla mücadele ve yetiştiricilik programlarını yürütme aşamalarında her zaman üreticilerimizle arazide olacağız. Bir dip not; Bu projemizde 50 teknik elemanımız görev almaktadır ve buradan hem bu personelimize ve hem de az önce yukarıda saydığım Projeye desteği ve emeği geçen kurum ve kuruluşlarımıza bir kez daha teşekkür ederim." dedi.