T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

7. Samsun Tarım Fuarı Kapılarını Ziyaretçilere Açtı

Yayın Tarihi : 14.09.2022

          Son 7 yıldır TÜYAP Fuarcılık Yapım AŞ tarafından organize edilen 7. Samsun Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı, Tekkeköy Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde 14.09.2022 öğlen saatlerinde kapılarını 7. kez ziyaretçilere açtı.

            Açılışta; Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif DAĞLI, AK Parti Samsun Milletvekili Fuat KÖKTAŞ, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa DEMİR, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki MURZİOĞLU, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim SAĞLAM, Bakanlığımız Yayın ve Tanıtım Hizmetleri Daire Başkanı M. Hamdi BÜYÜKTAŞ ile diğer pek çok ilgili kamu kurum ve kuruluşun temsilcileri hazır bulundu.

            Fuar; Bakanlığımızın yanı sıra Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, Samsun Ticaret Borsası, Samsun Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, Samsun Ziraat Mühendisleri Odası, Ondokuzmayıs Üniversitesi, KOSGEB ve Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) katkılarıyla hazırlanan Fuar, sektör temsilcileriyle kalabalık bir vatandaş topluluğunu bir araya getirdi.

            Açılışta konuşan TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü İlhan ERSÖZLÜ;  "Tarım konusunda sektörün en büyük buluşmasına ev sahipliği yapıyoruz. Samsun Tarım Fuarı 7. kez ziyarete açılıyor. 18 Eylül'e kadar da ziyarete açık kalacak. Tüm Karadeniz, İç Anadolu, Marmara, Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki illere de hitap eden bir fuar. Aynı zamanda ülkemiz tarım sektörünün önemli merkezlerinden olan Samsun'da tarım konusundaki gelişmeyi, yenilikleri, modernizasyonu bölge çiftçisine ve halkımıza göstermek için buradayız. Şu anda Türkiye'nin dört bir yanından ve yurt dışından gelen ziyaretçiler ve 10'un üzerinde ülkeden ziyaretçi var. Amaç buraya katılan üretici ve ihracatçı markaları da bu fuar vesilesi ile yeni müşteriler ve pazarlar bulması. Hem iç tüketime yönelik bir fuar olması hem de dışarıya ürünlerin satılması, tarım ihracatına katkı sağlaması için fuarın önemli bir görevi var. 100'e yakın firma fuarda yerini aldı. TÜYAP olarak Türk tarım sektörüne katkı sağlamaya devam edeceğiz." dedi.

            İl Müdürümüz İbrahim SAĞLAM, Samsun'un tarım alanında Karadeniz birincisi olduğunu dile getirirken şunları söyledi: "Samsun Karadeniz'in tarımda birincisidir. Bitkisel üretimde Türkiye'de 11. sırada yer almaktayız. Toplam arazi varlığımız 3 milyon 740 bin dekardır. Bunun 2 milyon 240 bin dekarı tarla ürünü, 150 bin dekarı sebze ürünleri, 1 milyon 200 bin dekarı ise meyvecilik alanını kapsıyor. Yaklaşık 1 milyon dekara yakın buğday alanımız var. 400 bin tona aşkın bir rekolte aldık. Fiyatlarımızda çok daha güzeldir. Tarım ürünleri arasında özellikle yağlık ayçiçeği gibi yoğun bir şekilde yapıldı. Çeltik ve soya sahil kesimimizde en çok üretimini yaptığımız tarla ürünlerimizdir. Kapya biberini diğer şehirlere Bafra'dan gönderiyoruz. Çok büyük bir getirisi var. Fındıkta ise yapacağımız rehabilitasyon çalışmaları ile birim alanda verecek miktarı 100 kilodan 150 kiloya arttığımızda ileriki yıllarımızda inşallah 200 bin tona yakın bir rekolteye ulaşacağız. Hayvancılıkta ise manda üretiminde Türkiye'de birinci sıradayız. Toplamda ise 396 bin büyükbaş hayvanımız ile Türkiye'de 12. sırada, küçükbaş hayvanda ise 276 bin, arıcılıkta 86 bin kovan, kanatlı hayvanda ise 3 milyona aşkın bir potansiyelimiz var."

            Samsun'un tarım anlamında çok önemli bir konumunun olduğunu ifade eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa DEMİR ise konuşmasında: "Durduk yerde hiçbir şey kendiliğinden olmuyor. Özellikle pandemi süreci şu andaki kuzeydeki çatışma dolayısıyla asıl üretimin bu alan olduğunu bütün dünya kavradı. Hepimiz bunu bir kez daha anlamak durumundayız. Türkiye'nin ender, mümbit bir üretim havzası Samsun'dur. Büyük ova kapsamında 3 tane ovamız var. 3 tane ovanın dışında da aslında bütün coğrafyamız bir üretim alanıdır. Normal açık arazi üretiminden nitelikli üretime gidiyoruz. Özellikle sebze ve meyvede hem iç piyasada hem dış piyasada rekabet edilebilmesi için nitelikli, kaliteli üretim altına girmek durumundayız. Büyükşehir belediyesi olarak Tarım ve Orman Bakanlığı ve büyükşehir hiçbir ayrım yapmıyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığımız ile Büyükşehir Belediyesinin imkânlarını arttırarak birlikte çalışıyoruz. Samsun'daki üretim potansiyelimiz, bilgi ve becerimiz bu konuya son derece müsaittir" açıklamasında bulundu.

            Dünyadaki en önemli konuların başında gıda ve tarım gibi konuların geldiğine değinen AK Parti Samsun Milletvekili Fuat KÖKTAŞ da yaptığı konuşmasında: "En büyük meselelerden bir tanesi insanın karnının doyması meselesidir. İnsan aç kaldığında, yokluk hissine kapıldığında, gelecek krizi hissettiğinde davranışları çok farklı bir boyuta doğru gittiğini pandemide gördük. Pandemide koca koca devletlerin ilaçlara el koyduğunu gördük. Rusya-Ukrayna çekişmesinde de gıdaların nasıl el değiştirdiğini, nasıl bloke edildiğini, ambarların patlatılarak başka ülkelere aktarıldığını maalesef gördük. Onun için en önemli meselemiz kendi kendine yetebilen tarımsal ürünleri hayata geçirmektir. Bunu sadece yetiştirip, ham olarak satmak değil tarladan pakete, paketten rafa raftan da tüm dünya mutfağına sokmak gibi hedefimiz var. Bu fuarlar da o anlamda oldukça önemli" ifadelerini kullandı.

            Samsun Valisi Dr. Zülkif DAĞLI da açılışta yaptığı konuşmada: "Samsun'da çok güzel bir etkinliğe ev sahipliği yapıyoruz. Samsun'un potansiyelini hep konuşuyoruz. Samsun 2 akarsuyu ile klima ikliminin güzelliği ile verimli toprakları ile bu bize bahşedilmiş. Bundan sonra bize düşen; "Biz bunu nasıl değerlendiririz'. Yatırım, üretime ne kadar dönüştürebiliriz, halkımızın ve insanlığın hizmetine nasıl dönüştürebiliriz? Bunların üzerinde durmak lazım. Çünkü potansiyel kelimesine takılıp kaldığımızı görüyorum. Bu tarımda da turizmde de diğer kulvarda da böyle olabiliyor. Verimli topraklardayız ve tarımsal üretim nitelikli. Daha iyi nasıl yapılabilir, örtü altına nasıl geçilebilir, katma değeri yüksek ürünler nasıl daha fazla üretilebilir? Bunların saklanması ve değerlendirilmesi suretiyle ihracatını arttırarak katma değerini nasıl daha fazla arttırabiliriz? Üzerinde durduğumuz konular bunlar. Tüm kamu kurumları bu konuları çalışıyoruz. Samsun panayır tipi fuarcılığı da çok güzel yaşamış bir bölge fuar merkezi. İnşallah buradaki fuar merkezini de özellikle tarım fuarında ülkemizdeki en büyük tarım fuarı haline getirmek için hep birlikte çalışmak zorundayız. Samsun bunu fazlasıyla hak ediyor" şeklinde konuştu.

            Protokol konuşmalarının ardından kurdelenin kesilmesiyle açılan Fuarda, protokol üyeleri ve beraberindeki heyet stantları gezerek, firma yetkililerinden bilgi aldı. Açılışa ayrıca Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan TOGAR, Çarşamba Belediye Başkanı Halit DOĞAN, Havza Belediye Başkanı Sebahattin ÖZDEMİR, Canik Belediye Başkanı İbrahim SANDIKÇI ile protokol üyeleri katıldı.

            Bugün açılışı yapılan 7. Samsun Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı; ziyaretçi ve katılımcılarına; üretimde ihtiyaç duyulan hammadde, yeni teknoloji, donanım ve sistemlerdeki yenilikleri aynı çatı altında bulabilmek, yerli ve yabancı yatırımcılarla yeni iş bağlantıları kurabilmek, farklı ürün ve teknolojileri fiyat avantajları ile bulabilmek, bölgenin ve Samsun' un önemli tarımsal avantajlarını incelemek, fırsatları detaylı analiz etmek, sektördeki gelişmeleri ve beklentileri yakından takip edebilmek gibi pek çok fırsatı bu yıl da beraberinde getiriyor.

            2022 Samsun Tarım Fuarı'nda, iç kısımda tarımsal alet- makine, gübre- ilaç, sulama sistemleri, tohum- fide, işlenmiş ürünler gibi sektörlerle ilgili kurum ve kuruluşların stant alırken, dış kısımda ise ağırlıklı olarak traktör ve tarım alet makinaları firmaları yerini alıyor. 14 - 18 Eylül arası 5 gün sürecek Fuarda ayrıca akademisyenler ve konu uzmanlarınca hazırlanan panellerin yanı sıra yöresel lezzetlerin tadılması da mümkün olacak.