T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme 2022 Çalışmalarımız

Yayın Tarihi : 24.01.2023

            Samsun İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim SAĞLAM, Kurumumuz bünyesinde faaliyet gösteren Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürlüğü çalışmaları hakkında yaptığı açıklamasında:

            "Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürlüğü Coğrafi Bilgi Sistemleri Birimi 2022 yılında 651 kadastro parselinde 2.750 hektar alanda çalışmıştır. Gerek tarım dışına çıkarılan alanların tespiti, gerekse de kadastro yenilemeleri ve güncellenen uydu görüntüleri kaynaklı değişikliklerden dolayı bu sayı 2023 yılında katlanarak artacaktır.

            Diğer bir faaliyet alanı Atıl Araziler konusunda; İlimiz ev sahipliğinde 10-12 Eylül 2022 tarihleri arasında çevre illerden gelen teknik personelle birlikte Atıl Arazilerin Değerlemesi ve sisteme girişleri ile ilgili TED Portal (Tarım Arazileri Değerleme ve Edindirme Bilgi Sistemi) Eğitimi yapılarak sistemin kullanımı konusunda bir bilgilendirme toplantısı yapılmıştır. 

           2022 yılında Alan Bazlı Desteklemelere istinaden Arazi Kullanım Kabiliyet (AKK) sınıflaması belli olmayan 61 adet parselin toprak etütleri yapılarak AKK sınıfları tespit edilmiştir. 2022 öncesi İlçe Müdürlüklerimiz tarafından yapılan AKK etüt talepleri kapsamında ise toplamda 90 parseldeki 670.866 da alanın etütleri bilahare yapılacaktır.

           Avrupa Birliği uyum sürecinde Nitrat Direktifine karşılık gelen Tarımsal Kaynaklı Nitrat Kirliliğine Karşı Suların Korunması Yönetmeliği gereğince Nitrat Su Kalitesi İzleme Çalışmaları çerçevesinde İlimiz sınırları içerisinde 43 noktada yüzey suyu 23 noktada da yeraltı suyu olmak üzere 66 noktada tarımsal kirlilik takibi yapılmaktadır. Yüzey sularında her ay ve yeraltı sularında da her 3 ayda olmak üzere düzenli olarak numuneler toplanmakta ve analizleri yapılmaktadır.  2022 yılında buralardan 595 adet numune alınarak analizleri gerçekleştirilmiş ve Nitrat Bilgi Sistemine kaydedilmiştir.

           Tarımsal Kaynaklı Nitratın Suda Neden Olduğu Kirlenmenin Tespiti, Azaltılması ve Önlenmesi amacıyla yayımlanan Tebliğ'de yer alan nitrata hassas bölgelerde yılda 1600 kg ve üzeri azot; nitrata hassas olmayan bölgelerde ise yılda 3500 kg ve üzeri azot üreten hayvancılık işletmeleri hayvansal gübreyi depolamak zorunda olup işletmelerin hayvansal gübre depolarının belirtilen şartlara haiz olması gerekmektedir. 2022 yılında Samsun İli- İlçe ve köylerine ait 20.985 adet hayvansal işletme koordinatları güncellenerek HAYBİS veri tabanına işlenmiştir.

           KKYDP Kapsamında Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi konusunda; 2022 yılında 2 kişi hibe desteğinden yararlanmış olup hibe bedeli 175.507 TL olarak gerçekleşmiştir. Yine T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Koop. Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılması konusunda da 2022 yılında 2 proje sunulmuş ve onaylanmıştır." dedi.