T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2023 Yılı Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Uzman Eller Tebliği ve Uygulama Rehberi Yayınlandı

Yayın Tarihi : 1.03.2023

          01/06/2021 tarihli sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Tarım ve Orman Bakanlığımızın Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında 'Kırsal Kalkınmada Uzman Ellerin Desteklenmesine İlişkin Karar' doğrultusunda 2023 yılı Tebliği ve Uygulama Rehberi yayınlanmıştır.

          Konu ile ilgili bir açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim Sağlam: "Kırsal kalkınma desteklerinde amaç; kırsal alanda yaşayan ve yanı sıra tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri alanlarında eğitim veren üniversitelerin fakülte ve meslek yüksekokulları ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı tarım, hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı, laboratuvar hizmetleri ile gıda teknolojisi alanlarında eğitim veren lise ve dengi okullardan mezun genç nüfusun istihdamına katkı sağlamaktır. Bu kapsamda; bitkisel üretim, hayvancılık, gıda ve su ürünleri sektörlerinde girişimciliği destekleyerek bu faaliyetlerin eğitimli kişiler tarafından yapılmasını teşvik etmek; tarımsal üretimin miktarını, kalitesini ve verimliliğini arttırmak; kırsal alanda tarımsal üretim yapan işletmelere örnek ve önderlik oluşturacak sürdürülebilir yatırımlara KDV hariç 250.000 TL'nin % 100'ü hibe desteği olarak verilebilecektir." dedi.

          Uzman Eller Projesi için başvurularının 01/03/2023 tarihinde başlayarak 08/05/2023 tarihi saat 23:59'da sona ereceğini belirten İl Müdürümüz İbrahim Sağlam; şartları uyan gerçek kişilerin bu tebliğlerde belirtilen usul ve esaslara göre hazırlanan başvuru girişlerini elektronik ortamda https://uzmaneller.tarimorman.gov.tr internet adresinden yapabileceklerini ve program konusunda İl Müdürlüğümüz Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğümüz bünyesindeki İl Proje Yürütme Birimi'nden de bilgi alabileceklerini ifade etti.

          Uzman Eller Hibe Programından İlimizin en üst düzeyde faydalanabilmesi için; tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri alanlarında eğitim veren üniversitelerin fakülte ve meslek yüksekokulları ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı tarım, hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı, laboratuvar hizmetleri ve gıda teknolojisi alanlarında eğitim veren lise ve dengi okullardan mezun meslektaşlarımızın programa ilgi göstermelerini ve müracaatlarını yapmaları gerektiğini söyleyen İl Müdürümüz Sağlam: Uzman Eller Projesi kapsamında 2022 yılında İlimizde 10 adet projeye 1.000.000 TL ödeme yapıldığını ve geçen yıl kişi başına 100.000 TL olan hibe tutarının 2023 yılında % 100'ü hibe olmak üzere kişi başına KDV hariç 250.000 TL'ye çıkarıldığını bildirerek yayımlanmış olan Hibe Programının ülkemiz, bölgemiz ve İlimiz tarımı ile meslektaşlarımıza hayırlı ve uğurlu olması temennisinde bulundu. 

Başvuru Yapılabilecek Destekleme Konuları:

3.1.1 Hayvansal üretime yönelik projeler

a) Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği

1) Süt sığırı yetiştiriciliği

2) Besi sığırı yetiştiriciliği

3) Manda yetiştiriciliği

b) Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği

1) Keçi yetiştiriciliği (Süt ve besi)

2) Koyun yetiştiriciliği (Süt ve besi)

c) Arı yetiştiriciliği ve bal üretimi

ç) Ana arı yetiştiriciliği, arı sütü, polen ve benzeri arı ürünleri üretimi

d) İpekböceği yetiştiriciliği ve tesis yapımı

3.1.2 Bitkisel üretime yönelik projeler

a) Kapama meyve bahçesi tesisi

b) Fide, fidan yetiştiriciliği

c) İç ve dış mekân süs bitkisi yetiştiriciliği

ç) Kontrollü örtü altı yetiştiriciliği

d) Kültür mantarı üretimi ve tesis yapımı

e) Organik ve organomineral gübre üretim tesisleri

f) Bitkisel üretimde zararlı organizmalar ile mücadelede kullanılan biyolojik veya biyoteknik mücadele ürünlerine yönelik üretim projeleri

3.1.3 Su ürünleri üretimine yönelik projeler (Maksimum üretim kapasitesi 29 ton/yılı aşmaması koşuluyla)

a) Alabalık, yayın balığı, sazan, mersin balığı, tilapia, karabalık entansif üretim tesisleri ve/veya kuluçkahaneleri

b) Midye, ıstakoz ve kara salyangozu entansif üretim tesisi

3.1.4 Coğrafi işaretli ürün ve geleneksel ürün üretimine yönelik projeler

3.1.5 Yukarıda belirtilen ve üretimi yapılan ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik projeler