T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Sarı Pas'ta Epidemiye Dikkat !

Yayın Tarihi : 17.04.2023

           Buğdayda pasların en erken görülenidir. Ülkemizde buğdayın en önemli pas hastalığıdır. Yaprakların üst yüzeyinde, yaprak kınında başakta hatta kavuzların içinde bile meydana gelmektedir. Yaprağın üst yüzeyinde makine dikişi gibi sarı püstüller oluşturur. Bu püstüllerin dizilişi bir çizgiyi andırdığı için bu pasa Çizgi Pası da denilir. Genel olarak üreticiler arasında Kınacık olarakta bilinir. Hastalığın şiddetli geçtiği zamanlarda yaprak üzerindeki pas sıraları karışır yaprağın tamamını kaplar ve yaprağı öldürür.

           Konu ile İlgili açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim Sağlam “Sarı pas hastalığı, portakal sarısı (altın sarısı) renkte bir toz gibi olan hastalık sporlarının (püstüllerin) renginden adını almıştır. Pas sporlarının ağırlıkları çok hafif olduğundan az rüzgarla bile etrafa yayılabilirler ve yandaki tarlalara sürüklenebilirler.

           Buğday tarlalarında ilkbahardaki yüksek nem veya yağış hastalığın oluşmasını tetikler. Hastalığın oluşması ve gelişmesi için optimum sıcaklık 10-15 °C' olan ortamdır.

           Pas hastalığının artışı ile birlikte besin maddesi ve su kullanımı artar bunun yanı sıra bitkinin fotosentez alanı daralır ve sonuçta dane meydana getirecek besin maddesi miktarı azalır. Pasların bitkide normal kök gelişimini ve besin maddesi alımını belirli oranda engelledikleri belirlenmiştir. Ayrıca pas enfeksiyonu bitkilerin normalden daha erken olgunluğa erişmelerine neden olduğundan dane doldurma süresinin de kısalmasına neden olur ve zarar artmaktadır.

           Çiçeklenme ve daha önceki dönemler zararın en fazla olacağı dönemlerdir. Geç olum dönemi ise zararın en az meydana geleceği dönemdir. Sadece sarı pas oluşan zarar şeklinde ise eğer başakları sarı pas ile enfekte olmuş ise yaprakta pas ne kadar az olursa olsun dane verimi büyük ölçüde düşmektedir.

           Sarı pas hastalığı ile mücadele için öncelikli olarak kültürel tedbir olarak önce sık ekim yapılmamalıdır. Buğday tarımında iyi hazırlanmış alana mibzer ile ekim tercih edilmelidir. Yabancı ot mücadelesi zamanında yapılmalıdır. Fazla azotlu gübre verilmemeli, bitki besleme toprak analizi sonucuna göre yapılmalıdır. Çiftçilerimiz çeşit seçerken; pasa dayanıklı buğday çeşitleri ile üretim yapmalı, ara konukçu bitkiler imha edilmelidir.

           Kimyasal mücadelesinde ise buğdayda alt yapraklarda ilk belirtiler görüldüğünde ve hava şartları uygun olduğunda hastalığa karşı ruhsatlı bitki koruma ürünleriyle uygulama yapılması gerekmektedir. Çiftçilerimize hastalıktan ari, bol bereketli bir hasat sezonu diliyorum." dedi.


​​​​

Etken Madde ve Oranı Dozu (da) Formülasyonu PHI (gün)
1250 g/l Azoxystrobin
100 mlSC56
​2
200 g/l Azoxystrobin +80 g/l Cyproconazole100 mlSC42
3296 g/l Azoxystrobin + 218 g/l Flutriafol30 mlSC56
4​
300 g/l Azoxystrobin + 60 g/l Kresoxim-methyl50 ml SC56
5280 g/l Azoxystrobin +120 g/l Prothioconazole80 mlSC35
680 g/l Azoxystrobin +160 g/l Tebuconazole100 mlSC56
7100 g/l Azoxystrobin + 80 g/l Tetraconazole125 ml SE42
8240 g/l Cyprodinil +  40 g/l Azoxystrobin150 mlSE42
9125 g/l Epoxiconazole80 ml SC35
10125 g/l Epoxiconazole +125 g/l Kresoxim-methyl100 mlSC49
11100 g/l Fluquinconazole100/100l suSC35
12125 g/l Flutriafol100 ml SC35
13250 g/l Flutriafol50 mlSC30
14150 g/l Kresoxim-methyl +                                              100 g/lt Mefentrifluconazole75 mlSC42
15%70 Kükürt + %4,5 Tebuconazole320 g WG35
16100 g/l Mefentrifluconazole +100 g/l Pyraclostrobin100 mlEC49
17100 g/l Mefentrifluconazole + 50 g/l Fluxapyroxad100 ml EC42
18200 g/l Picoxystrobin + 80 g/l Cyproconazole50 mlSC56
19150 g/L Prochloraz+ 42 g/L Prothioconazole200 mlEC56
20230 g/L Prochloraz+ 41 g/L Tetraconazole200 mlEW56
21250 g/l Prochloraz + 75 g/l Trifloxystrobin +                              50 g/l Cyproconazole100 mlSE42
22250 g/l Prothioconazole80 mlEC56
23125 g/l Prothioconazole+ 90 g/l Azoxystrobin100 mlSC42
24200 g/l Prothioconazole+ 50 g/l Proquinazid75 mlEC42
25125 g/l Prothioconazole + 125 g/l Tebuconazole100 mlEC35
26200 g/l Pyraclostrobin100 ml EC56
27200 g/L Pyraclostrobin+ 30 g/L Fluxapyroxad100 mlEC42
28200 g/l Pyraclostrobin+ 40 g/l Fluxapyroxad+                                     30 g/l Mefentrifluconazole50 mlEC42
29150 g/L Pyraclostrobin+ 75 g/L Fluxapyroxad75 mlEC42
30130 g/L Pyraclostrobin + 80 g/L Metconazole50 mlEC42
31224 g/l Spiroxamine + 148 g/l Tebuconazole +                                    53 g/l Prothioconazole80 mlEC49
32150 g/l Spiroxamine + 100 g/l Trifloxystrobin +                                     75 g/l Bixafen100 mlEC49
33%25 Tebuconazole75 gWP35
34250 g/l Tebuconazole75 mlEW35
35100 g/l Tebuconazole + 60 g/l Azoxystrobin150 ml EC56
36200 g/l Tebuconazole + 120 g/l Azoxystrobin75 mlSC56
37225 g/l Tebuconazole + 75 g/l Flutriafol100 ml SC49
​38310 g/l Thiophanate-methyl +                                       187 g/l Epoxiconazole60 ml SC35​