T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Şeftalide Doğu Meyve Güvesi Zararlısına Dikkat !

Yayın Tarihi : 25.05.2023

           Doğu Meyve Güvesi zararlısı, özellikle şeftali bahçelerinde içinde bulunduğumuz dönemde etkili olan bir meyve zararlısıdır. Karakteristik olarak; larvalar pembe veya açık kırmızı, meyvelerde beslenenler ise kızılımtrak sarıdır. Kışı olgun larva döneminde geçirir. İlkbaharda kışlayan döl erginleri çıkmaya başlar ve sıcaklığa bağlı olarak temmuza kadar çıkış devam eder.

           Kelebekler ağaçların tüysüz yeşil kısımlarına (daha çok yaprakların altına) yumurtalarını bırakırlar. Birinci döl larvaları şeftali ağaçlarının sürgünlerine saldırır. Bir larva, ortalama 2 ila 5 sürgüne zarar verir. Zararlının ikinci ve üçüncü döl larvaları meyvelerle beslenir. Bu döller geççi şeftali çeşitlerinin meyvelerine daha çok zarar verir. Saldırıya uğrayan sürgün solarak devrilir. Larva, sürgünü terk ettikten sonra, sürgün ucu 5-7 cm uzunluğunda kurur. Popülasyonun yüksek olduğu bahçelerde bütün sürgünlerin uçlarının kuruduğu görülebilir.

           İlimizde teknik personelce arazide yapılan sürveyler neticesinde tuzaklarda yapılan kontrollerde, yoğun miktarda Doğu Meyve Güvesine rastlanmış olup; Bölgemizde iklim ve mevsim koşulları nedeniyle doğu meyve güvesi zararlısı riski artmıştır. Bu doğrultuda, ilaçlama konusunda üreticilere uyarılarda bulunan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim Sağlam, özellikle belirtilen dönemlerde, bahçelerin mutlaka ilaçlı bulundurması gerektiğini belirterek:

           “Şeftali bahçelerinde ilk döl zararı sürgünlerde olmaktadır. Birinci döllerden zarar gören sürgünler, haftada bir kesilip imha edilmelidir. Meyve depoları, en uygun kışlama yeri olduğundan, bu gibi yerler bahçenin uzak yerlerine kurulmalıdır. Ağaçların altına dökülen kurtlu meyveler toplanarak bahçeden uzaklaştırılmalıdır.

           Hedef ağaçları, her döle ait larvaların, sürgün ve meyveye girmeden önce ilaçlı bulundurmaktır. Birinci döle karşı ilk ilaçlama, ilkbaharda sürgünlerde ilk giriş görüldüğünde yapılmalıdır. Haziran ayının ilk haftasında ikinci döle karşı ikinci ilaçlama ve ilacın etki süresine göre de 20 gün sonra üçüncü ilaçlama yapılmalıdır. Orta çeşitlerde 2 ve geççi çeşitlerde 3 ilaçlama yapılmalıdır.

           Değerli Üreticilerimiz; tarım ilaçlarını dikkatli kullanmanız, ilaçlamalarınızı arıların çalışmadığı serin saatlerde yapmanız, reçetesiz ilaç kullanmamanız, reçete için İl/ İlçe Müdürlüklerine başvurmanız, kullanmadan önce ambalaj üzerinde yer alan etiket bilgilerini okumanız, tavsiye edilen ürünlerin dışında kesinlikle ürün kullanmamanız, insan sağlığına ve çevreye yönelik riskleri önlemek için kullanma talimatlarına uymanız önemli hususlardandır.

           İlaçlama yaparken lütfen, eldiven, gözlük, maske takınız ve tulum giyiniz. İlaç ambalajlarını rastgele yerlere atmayınız, çevremizi korumaya özen gösteriniz. Hastalıktan ari bahçelerinizde ürününüz bol, kazancınız bereketli olsun." dedi.