T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tarla Faresi Zararına Dikkat !

Yayın Tarihi : 28.12.2023

          Tarla faresinin kültür bitkileri ve çayır mera alanlarında verdiği zarara dikkat çeken İl Müdürümüz İbrahim SAĞLAM, yaptığı konuşmasında: “kültür bitkileri ile çayır-mera bitkilerinin yeşil aksam, tohum ve meyvelerini, ayrıca yiyecek bulamadığı durumlarda, meyvelik ve ormanlarda fidanların gövdelerini (özellikle kök boğazı) yemek, kemirmek, kesmek ve kirletmek suretiyle zarar yaparlar. Beslendikleri alandaki besin tükendiğinde başka alanlara da geçerek zararlarına devam ederler. Sıcak aylarda yeşil, serin aylarda kuru yemi fazla yerler. Ergin bir tarla faresi günde ortalama 15-17 gr yeşil, 10-13 gr kuru yem yer. Zarar dereceleri popülâsyon yoğunluğuna bağlı olarak %100'e kadar ulaşabilir. Deniz seviyesinden 2.500 m yüksekliğe kadar bitki olan hemen her yere yayılmışlardır."dedi.

           Tarla farelerinin başlıca doğal düşmanlarının kedi, köpek, tilki, gelincik, sansar, baykuş, leylek, kerkenez kuşu, atmaca, doğan, şahin, kartal ve yılan olduğunu ve doğal dengenin bozulmadığı alanlarda, bu doğal düşmanlarla tarla farelerinin büyük ölçüde baskı altında tutulabildiğini belirten İl Müdürümüz İbrahim SAĞLAM,

           Derin toprak işlemesi, münavebe, tarla temizliği, gibi önlemlerle tarla farelerinin zararlarını bir dereceye kadar azaltılabileceğini, sistemleri su ile doldurmak ve kapan kullanmak suretiyle farelerin öldürülebileceğini söyledi.

           Tarla fareleriyle kimyasal mücadele, iklim uygun olduğu sürece her zaman yapılabilir. Ancak en uygunu ve etkili olanı, kıştan çıktıkları ve en zayıf oldukları ilkbahar ile kışa girişte sonbahardır. Tarla fareleriyle bulaşık alanlarda 25 m2 'de 5 işlek delik sayıldığında mücadeleye başlanmalıdır. İlaçlama öncesinde buradaki tüm delikler kapatılıp, 3 gün sonra açılan deliklere, zehirli yemler her deliğe 5 adet olacak şekilde, el değmeden delik içlerine bırakılarak bu delikler kapatılarak mücadele edilebileceğini belirterek  konuşmasını tamamladı.