Azot,
bitkilerin gelişimi için elzem olmakla birlikte,bitkiye ihtiyacından fazla
verildiğinde toprakta birikerek nitrata dönüşür. Sularda
çeşitli nedenlerden dolayı yüksek miktarlarda bulunabilen nitrat ise hem
insanlar hem de ekosistem için büyük risk oluşturmakta ve
bu amaçla İl Müdürlüğümüz tarafından, sorumluluk alanımızdaki sularımızdan
düzenli aralıklarla numuneler alınarak Nitrat Kirliliğitakip edilmektedir.
Çalışmaları
inceleyen Samsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz Nail KIRMACI konu ile
ilgili açıklamasında şunları söyledi: “Bildiğimiz gibi nitrat suda iyi çözünen
bir maddedir veyağmur sularıyla yıkanma suretiyle yeraltı ve yerüstü sularına
karışarak taşınır.Yapay gübrelerin dışında hayvansal atıklarda önemli bir
nitrat kaynağıdır. Uygun ortamlarda depolanmayan bu atıklarda yağmur sularıyla
yıkarak sularımızı kirletirler.
Topraktaki
aşırı nitrat bitki bünyesinde de birikebilir. Bu bitkilerin veya nitrat ile kirlenmiş
suların tüketilmesi nitratın insan bünyesine geçmesine neden olur. Vücuda
alınan nitrat bozunuma uğrar ve hemoglobine bağlanarak kandaki oksijen
taşınımını engeller. Bu olay özellikle çocuklarda mavi bebek sendromuna neden
olduğu gibi, ayrıca kansorejen etkilere yol açan nitrozaminlere de dönüşür.
Mevzuatımızdaki ‘Tarımsal Kaynaklı Nitrat Kirliliğine Karşı Suların
Korunması Yönetmeliği’ne göre; sulardaki nitrat için sınır değer 50 mg/L’dir. Bu
çerçevede yüzey sularından her ay yeraltı sularından üç ayda bir olmak üzere
numuneler alınıp nitrat miktarının tespit edilmesi gerekmektedir. İlimizde 43
yüzey, 23 yeraltı olmak üzere toplam 66 numune noktamız bulunmakta ve
analizleri İl Müdürlüğümüze bağlı mobil laboratuvarda gerçekleştirilmektedir.
Ayrıca analiz cihazı bulunmayan Ordu iline de her ay gidilerek Ordu’daki
suların kontrolü de yapılmaktadır. 2017 yılında Samsun’da 873, Ordu’da 360
olmak üzere toplam 1.233 analiz gerçekleştirilmiştir. Bu vesileyle yinelemek
isterim ki halkımızın sağlığı her zaman ilk önceliğimizdir.”