Çiftçilerimiz, bir an önce toprağın
hazır hale gelmesi ve mazot tüketimini azaltmak için bilinçsizce anız yakma
yoluna gitmektedir. Bu, hem toprakta yaşayan mikroorganizmalara hem de diğer
canlılara zarar vermektedir. İnsan sağlığını da önemli derecede etkileyen çevre
kirliliğine yol açmaktadır. Konu ile ilgili bir açıklama yapan Samsun İl TOB
Müdürü Nail KIRMACI konuyla ilgili yaptığı açıklamasında şunları söyledi;
“Anız yangınları
toprağın üst tabakasındaki organik madde ile toprak altında bulunan ve toprağın
oluşumunu sağlayan faydalı canlıları da yok ederek biyolojik dengenin
bozulmasına, bitkilere yarayışlı besin
maddelerini de azaltarak verimin düşmesine sebep olur. Toprağın su tutma
kapasitesi ve havalanması azalır, toprak sudan yeterince faydalanamaz.
Anız yangınları, toprağı bitki
örtüsüz bırakacağından, toprak doğrudan yağmur sularına ve rüzgar erozyonuna
açık hale gelir, erozyon artışına ve toprağın çoraklaşmasına neden
olur.Bunların yanı sıra anızların orman içerisinde veya yakınında yakılması ise
büyük orman yangınları gibi felaketlere neden olmaktadır.
Anız yakma sonucu oluşan orman
yangınları, insanlık için temiz hava ve doğal zenginlik açısından son derece
değerli olan ağaçları, kuşları, arıları, böcekleri yakmakta ve ekolojik dengeyi
hızla bozarak, su kaynaklarını da kurutmaktadır. Ayrıca trafik kazalarına, can
ve mal kayıplarına neden olmaktadır.
İl Müdürlüğümüz tarafından 2018
yılında anız yakılmasını önleme ile ilgili çalışmalarımız yıl boyunca
sürdürülmekte olup, hazırlamış olduğumuz çiftçi mektubu, liflet gibi basılı
yayınlarımız ile anız yakmanın insana, çevreye ve toprağa verdiği zararlar
anlatılmaktadır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 28 Aralık 2017 tarih ve 30284 sayılı
resmi gazetede yayınlanan 2018/1 nolu Tebliğ’inin,” l” bendindeki;‘anız
yakanlara her dekar için 48,58 TL idari para cezası verilir. Anız yakma
fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi
durumunda ceza beş kat artırılır.’ açılamasına dayanılarak hazırlanmıştır. Ancak,
ikinci ürün ekilen yörelerde valiliklerce hazırlanan eylem plânı çerçevesinde
ve valiliklerin sorumluluğunda kontrollü anız yakmaya izin verilebilir.” açıklamasına
göre ‘ikinci ürün ekilişi yapılan illerde, Valilik makamının izni ile kontrollü
anız yakmaya izin verilebilir’ açıklamaları yapılmaktadır.
Sonuç olarak sürdürülebilir bir
tarımsal üretim için mutlak gerekli olan tarım topraklarımızın verimliğinin
korunması, kesinlikle anız yakma alışkanlığının bırakılmasına bağlıdır.Değerli
Çiftçilerimiz, gelecek nesillere bırakacağımız en büyük miras, iyi ve
verimli bir topraktır. Anız yakarak geçim kaynağınız olan toprağı fakirleştirip
çocuklarımızın geleceğini karartmayalım”.