T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

“Bilinçli Gübre Kullanımı Eğitimi” Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi : 9.11.2018

          Bakanlığımızca başlatılan ''Milli Tarım Projesinin'' ana bileşenlerinden ''Milli Tarım İçin Dört İklim Yedi Bölgede Eğitim Seferberliği'' kapsamında İlimizdeki teknik personellere yönelik İl Müdürlüğümüz koordinesinde Bakanlığımız, Ondokuzmayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü katılımıyla İl Müdürlüğümüz kampüsü içinde Samsun Zirai Karantina Müdürlüğü toplantı salonunda 07 Kasım 2018 tarihinde 1 (Bir) gün süreli Teknik Personele Yönelik Bilinçli Gübre Kullanımı eğitimi gerçekleştirildi.

          Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Bitki Besleme ve Teknoloji Geliştirme Daire Başkanlığından Ziraat Yüksek Mühendisi Hikmet GÜLEÇ; Ondokuzmayıs Üniversitesi, Toprak ve Bitki Besleme Bölümünden Prof. Dr. Rıdvan KIZILKAYA; Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Toprak Bölümünden Dr. Betül BAYRAKLI ve İl Müdürlüğümüz Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Ali Yaşar ÖZDEMİR'İN sunumlarıyla katkıda bulundukları "Bilinçli Gübre Kullanımı Eğitimine" İl ve İlçe Müdürlüğümüzde görevli teknik personeller, Tarım Danışmanları ve Tarım Kredi Kooperatifi ile Pancar Ekicileri Kooperatifinden 190 Teknik Personel katılım sağlamıştır.

          Açılış konuşmalarında Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü Sayın Nail KIRMACI; "Eğitimin önemini vurgulayarak "Doğru ve Dengeli Gübre Kullanımın" insan sağlığı ve çevre kirliliğinin önlenmesi açısından önemine değinmiş, toprak analizi yapılarak gübre kullanılması hususunun gübre fiyatlarının artış gösterdiği şu günlerde hammaddesini dışarıdan temin ettiğimiz gübre kaynaklarının doğru kullanılması adına daha da önem kazandığını,  bilinçli gübre kullanımı konusunda üreticilere yönelik eğitimin gerekliliği ile sahada çalışan teknik personellerimizin bu bilinçle çalışmalarını sürdürmeleri gerekliliğini" dile getirmişlerdir.

          Gübreleme; toprağa organik madde kazandırmak ve bitkinin ihtiyacı olan besin maddelerini toprağa vermek amacıyla yapılan bir işlemdir. Bununla beraber toprağa verilen gübrelerin ya kimyasal madde ya da hayvan ve bitki atıkları olması nedeniyle toprağımızı ve sularımızı kirletmesi, kimyasal maddelerin birikmesi hatta zehirlemesi söz konusu olabilir. Bilinçli gübreleme ile temiz bir çevre, sürdürülebilir tarım ve toprakları gelecek nesillere intikal ettirilebilecektir. Çünkü toprak, içinde binlerce bitki ve hayvan barındıran canlı bir yapıdır ve yaşatılması lazımdır. Ancak bu şekilde topraklarımıza sahip olmamızın bir değeri olacaktır.

          Bilinçli bir gübreleme için toprak tahlili yaptırılması ve hangi gübrenin, hangi miktarda, hangi zamanda, ne şekilde toprağa verileceğinin tespit edilmesi ve ona göre gübreleme yapılması gerekmektedir. Bu konuda da üreticilerimizin bilinç düzeyi artırılmalı, kaynakların doğru kullanımı sağlanmalıdır.