T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Lisanslı Depolarda Üreticilere Verilecek Desteklerle İlgili Toplantı Yapıldı

Yayın Tarihi : 21.11.2018

          27.10.2018 tarih ve 30578 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan2018/38 sayılı "Lisans Alarak Faaliyet Gösteren Depolarda Muhafaza Edilen Tarımsal Ürünler İçin Kira, İlave Kira, Nakliye ve Analiz Ücreti Destekleme Ödemesi Yapılması Hakkında Tebliğ" ile ilgili olarak 16/11/2018 Cuma günü saat 13.30'da İl Müdürlüğümüz Toplantı Salonunda Bakanlığımız Tarım Reformu Pazarlama Daire Başkanı Özgür Akif TEL, Tarım ve Orman  İl Müdürü Nail KIRMACI, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şb. Müd. Lale BAYKAL, Pazarlama Dairesi Başkanlığından Uzman Neşe ALTINTAŞ ve Mutlugün BAYHAN, Amasya,Sivas,Tokat ve Samsun ilinden 2 teknik elemanın katılımı ile bir toplantı düzenlenmiştir.

          Toplantıda Daire Başkanı Özgür Akif TEL kira desteğinin aslında yeni olmadığını 4 yıldır Ticaret Bakanlığı tarafından yürütüldüğünü, bundan sonra Genel Müdürlüğümüzce yürütüleceğini belirtmiştir.  İl Müdürü Nail KIRMACI ilimizin tarımsal potansiyelinden bahsederek desteklemelerin ilimiz çiftçisine hayırlı olması dileğinde bulunmuştur.

Toplantıda ayrıca; Tebliğin 8 inci maddesine göre ilave kira, nakliye ve analiz ücreti destekleme ödemeleri, 1 Mayıs-31 Ekim, 1 Kasım-30 Nisan tarihleri arasında olmak üzere altışar aylık dönemler halinde yılda iki döneme ilişkin olarak yapılacak olup, birinci döneme ilişkin müracaatlar 1 Kasım 2018 tarihinde başlayarak 30 Kasım 2018 günü mesai saati bitimine kadar devam edeceği belirtilerek aşağıdaki hususlara değinilmiştir :,

            Lisanslı depolarda muhafaza edilen; Tablo 1'de yer alan ürünler için Tabloda belirtilen miktarda, Tablo 2'de yer alan ürünler için ise aylık ton başına 10 TL'yi geçmemek üzere ilgili Bakanlıkça onaylanacak kira ücretlerinin % 50'si oranında kira desteği verilecektir.

  ÜRÜNLER Destek Miktarı(TL/Ton/Ay)
TABLO 1 Buğday, Arpa, Çavdar, Yulaf, Mısır, Çeltik,Pirinç, Mercimek, Nohut, Fasulye, Bezelye, Ayçiçeği 3
  Pamuk 7
TABLO 2 Fındık, Zeytin, Zeytinyağı, Kuru kayısı, A. fıstığı, Kuru üzüm, Kuru incir 10

ÇKS'ye kayıtlı üreticiler ile üretici örgütlerinin ÇKS' ye kayıtlı üreticilerden aldıkları ürünlerini Kanun çerçevesinde lisans alarak faaliyet gösteren depolarda muhafaza eden lisanslı depo işletmelerine,

1. 2018 yılı hasat döneminden başlamak üzere her üretim yılına ait ürün için en fazla altı ay süre ile ilave kira desteği verilecektir.

2. Mevcut üretim yılına ait ürünlerin, depolama döneminin başlangıç tarihi ile içinde bulunulan yılın son günü (31 Aralık) arasında lisanslı depoya girmiş olması şartı aranmaktadır.

3. İlave kira, nakliye ve analiz ücreti desteğinden faydalanılan ÇKS' de kayıtlı üretim miktarı için, bir defadan fazla nakliye ve analiz ücreti destekleme ödemesi yapılmayacaktır.

4. İlave kira, nakliye ve analiz ücreti desteklemesine tabi ürün cinsi ve miktarı ÇKS' de kayıtlı üretim bilgileri ile uyumlu olmalıdır. 

5.İlave kira desteğinden yararlanan üreticiler ile üretici örgütleri nakliye ve analiz ücreti desteğinden de yararlanabilirler.

6.İlave kira desteğinden yararlanan üreticiler ile üretici örgütlerine, ton başına KDV dahil 25 TL nakliye desteği verilir.

7. İlave kira desteğinden yararlanan üreticiler ile üretici örgütlerine, analiz başına KDV dahil 25 TL'yi geçmemek üzere analiz ücreti desteği verilir.