T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

5 Aralık Dünya Toprak Günü

Yayın Tarihi : 5.12.2018

​          Her yıl 5 Aralık Dünya Toprak Günü olarak kutlanmaktadır. Toprak kaynaklarının sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesini savunmak amacıyla düzenlenen bugünde, toprağın insanlık için kıymetine ve sağlıklı olmasının önemine dikkat çekilmektedir.

          İlk kez 2002 yılında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) öncülüğünde gündeme gelen ve Aralık 2013'teki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 5 Aralık 2014'ün ilk resmi Dünya Toprak Günü olmasını öngören kararla kutlanmaya başlanan Dünya Toprak Günü hakkında İl Müdürümüz Nail KIRMACI da bir açıklama yaparak şunları söyledi:

         "Dünya Toprak Günü'nü kutlamanın amacı; insanları toprakla bütünleştirmek ve insan hayatında en kritik öneme sahip olan bu varlığın, yani toprağın değerini küresel anlamda ortaya koymaktır. Bu çerçevede, Ülkemizde de her yıl Bakanlığımızca, 5 Aralık Dünya Toprak Günü olarak kutlanmakta ve kayda değer etkinlikler gerçekleştirilmektedir.

         Toprağın teknolojik usullerle yapay olarak üretilmesi mümkün olmadığı gibi kaybedilmesi durumunda yerine ikame edilecek başka bir kaynağın da olmadığını, toprağın yaşayan bir canlı varlık ve hayat kaynağı olduğunu unutmamak gerekmektedir.

          Türkiye topraklarının en önemli sorunlarının başında, tarımsal arazilerinin amaç dışı ve yanlış arazi kullanımından kaynaklanan erozyon, tuzluluk ve çoraklaşma gelmektedir. Bu bağlamda, Bakanlığımızca tarım topraklarını korumak ve yasal boşluğu gidermek amacıyla Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu 2005 yılında çıkarıldı. Düzenlemeyle 655 bin hektar tarım alanının amaç dışı kullanımı engellendi. Tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesini önlemek amacıyla da yasal düzenlemeler yapıldı. Böylece tarım arazilerinin miras yahut satış yoluyla bölünmesinin önüne geçilmesi hedeflendi.

          Bu kapsamda, 1961-2002 yılları arasındaki 41 yılda sadece 450 bin hektar arazi toplulaştırması yapılırken, 2003-2017 dönemi arasında 5 milyon 700 bin hektar alanda toplulaştırma gerçekleştirilmiş oldu. Yine, 7 milyon hektar alanda, 258 ovamızın 'tarımsal sit alanı' ilan edilmesiyle koruma altına alınan ova sayısının 2023 yılına kadar 300'e çıkarılması için çalışmalarımız hızla devam etmektedir.

          En nihayetinde Toprak, tüm kesimleri ilgilendiren ve yazık ki kaybı durumunda telafisi mümkün olmayan, yenilenemeyen en değerli varlığımızdır. Toprağın korunması konusunda tüm paydaşlara sorumluluk düşmektedir. Toplumda bu konuda farkındalık oluşturulması önemlidir. Bu anlamda 5 Aralık Dünya Toprak Günü'nün kutlar, hepimiz için bir farkındalık vesilesi olmasını dilerim."