T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Okullarda Anız Yakmanın Zararları Anlatıldı

Yayın Tarihi : 18.12.2018

Çiftçilerimiz, bir an önce toprağın hazır hale gelmesi ve mazot tüketimini azaltmak için bilinçsizce anız yakma yoluna gitmektedir. Bu, hem toprakta yaşayan mikroorganizmalara hem de diğer canlılara zarar vermektedir. İnsan sağlığını da önemli derecede etkileyen çevre kirliliğine yol açmaktadır.                                                                                                                

Anız yangınları, toprağı bitki örtüsüz bırakacağından, toprak doğrudan yağmur sularına ve rüzgar erozyonuna açık hale gelir, erozyon artışına ve toprağın çoraklaşmasına neden olur. Bunların yanı sıra anızların orman içerisinde veya yakınında yakılması ise büyük orman yangınları gibi felaketlere neden olmaktadır.

 Anız yakma sonucu oluşan orman yangınları, insanlık için temiz hava ve doğal zenginlik açısından son derece değerli olan ağaçları, kuşları, arıları, böcekleri yakmakta ve ekolojik dengeyi hızla bozarak, su kaynaklarını da kurutmaktadır. Ayrıca trafik kazalarına, can ve mal kayıplarına neden olmaktadır.                                                      

 Samsun İl Tarım ve Orman Müdürümüz Nail KIRMACI konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: "İl Müdürlüğümüz tarafından 2018 yılında anız yakılmasını önleme ile ilgili çalışmalarımız yıl boyunca sürdürülmekte olup, hazırlamış olduğumuz çiftçi mektubu, liflet gibi basılı yayınlarımız ile anız yakmanın insana, çevreye ve toprağa verdiği zararları Vezirköprü, Havza, Kavak, Ladik köylerinde çiftçilere ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte il/ilçe okullarında toplam 9800 öğrenciye eğitim çalışması yapılmıştır.  

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 28 Aralık 2017 tarih ve 30284 sayılı resmi gazetede yayınlanan 2018/1 nolu Tebliğ'ine göre anız yakanlara her dekar için 48,58 TL idari para cezası verilir. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat artırılır.

Sonuç olarak sürdürülebilir bir tarımsal üretim için mutlak gerekli olan tarım topraklarımızın verimliliğinin korunması, kesinlikle anız yakma alışkanlığının bırakılmasına bağlıdır. Değerli Çiftçilerimiz, gelecek nesillere bırakacağımız en büyük miras, iyi ve verimli bir topraktır. Anız yakarak geçim kaynağınız olan toprağı fakirleştirip çocuklarımızın geleceğini karartmayalım. "