T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Çiftlik Muhasebe Veri Ağı

Yayın Tarihi : 21.12.2018

Ülkemizde "Çiftlik Muhasebe Veri Ağı Sisteminin Kuruluş ve Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik" uyarınca yürütülen ÇMVA sisteminin, kurulmasına yönelik çalışmalar, Avrupa Birliği ve Türkiye işbirliğinde gerçekleştirilen iki eşleştirme projesi ile başlamıştır. Avrupa Birliği Eşleştirme Projeleri; faydalanıcı ülkelerin, AB müktesebatını uygulayabilmesi için gerekli olan etkin yapılara, insan kaynaklarına ve yönetsel becerilere sahip modern ve etkili yönetimler geliştirmesine yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlık ile Danimarka işbirliğinde gerçekleştirilen ilk eşleştirme projesi, 2007-2009 yılları ara­sında uygulamaya konulan "Pilot Türk Çiftlik Muhasebe Veri Ağı Sisteminin Kurulması" projesidir. Bu proje ile Ülkemizde 9 ilde (Adana, Bursa, Erzurum, Giresun, İzmir, Konya, Nevşehir, Şanlıurfa, Tekirdağ) veri ağı sisteminin kurulumu sağlanmıştır. Hollanda, Almanya ve İsveç ortaklığında 2011-2012 yılları asında gerçekleştirilen ikinci eşleştirme projesi ile Samsun İlinin de içinde yer aldığı üç il (İstanbul, Malatya, Samsun) daha sisteme dâhil edilerek, il sayısı 12'ye çıkartılmıştır. 2015 yılında kalan 69 ilin katılımıyla ÇMVA sisteminin ülke geneline yaygınlaştırılması hedefi gerçekleştirilmiş olup, 6000 tarımsal işletmeden veri toplanmaktadır.

İlimizde proje dâhilinde 2018 yılında Alaçam, Bafra, Çarşamba, Havza, Ladik, Tekkeköy, Terme, Vezirköprü ve Yakakent İlçelerinde belirlenen toplam 136 tarımsal işletme sisteme dâhil edilmiştir. Sisteme dahil olan bu işletmelerin içerisinde 2 işletmeden bilgi alınamamış, dolayısıyla işletme sayısı 134'e düşmüştür. 2018 yılı başında açılışları yapılan bu işletmeler, ağustos, eylül ve ekim aylarında, üretim sezonu sonunda ziyaret edilerek hasat miktarları toplanmıştır. Kasım ayı içerisinde 2017 yılı için İşletme başına 600 Türk Lirası olarak belirlenen miktar 152 işletmeye toplam 91.200 Türk Lirası olarak yatırılmıştır. Yıl sonu itibarıyla ise aralık ayında 134 işletme ziyaret edilerek, 2018 yılı kapanış envanterlerine başlanmış olup, çiftçilerle anketler yapılarak Çiftçi Kayıt Defterleri teslim alınmaktadır. Teslim alınan defterler ve Kapanış Envanterlerinin aynı anda bilgisayar ortamında girişleri gerçekleştirilmektedir.

2019 Yılında ocak, şubat aylarında veri girişleri tamamlanarak Bakanlık tipolojisine uyan işletmelerle Çiftçi Katılım Anlaşmaları imzalanarak Mart ayı ilk haftası Bakanlığa gönderilecektir. ÇMVA sistemiyle toplanan bilgi, işletmelerin ve hükümetlerin karar alma sürecini geliştirmesine yardımcı olmaktadır. Geliştirilmiş bir karar alma süreci karlılığı ve rekabet kabiliyeti yüksek işletmelerle birlikte, gerek ilimizde gerekse ülkemizde daha güçlü bir tarım sektörünün oluşturulmasına olanak sağlayacaktır.