T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tarım Koordinasyon Toplantısı Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi : 15.03.2019

          ​Tarım Koordinasyon Toplantısının ilki gerçekleştirildi.

          Samsun'daki tarımla ilgili resmi kurum temsilcilerinin katıldığı, Samsun İli Tarın Koordinasyon Toplantısı Sayın Valimiz Osman KAYMAK'ın Başkanlığında 14.03.2019 tarihinde yapıldı. Toplantıya; Vali Yardımcısı İbrahim AVCI, Tekkeköy Kaymakamı Edip ÇAKICI, İl Tarım ve Orman Müdürü Nail KIRMACI, DSİ 7. Bölge Müdürü Nazmi KOÇAK,  Tarım ve Orman Bakanlığı 11. Bölge Müdürü Hasan TERZİOĞLU, Meteoroloji 10. Bölge Müdürü Yücel YÜCE, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsnü DEMİRSOY, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun ALBAYRAK, Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği Bölge Müdürü Mustafa DOYURUCUOĞLU, Orman İşletme Müdürü Celal KANBUR, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Kibar AK, Tarım Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Dr. Bülent TURAN, Gıda Kontrol Laboratuvarı Müdürü Osman AYDIN, Veteriner Kontrol Enstitüsü. Müdürü İsmail AYDIN, Tohum Sertifikasyon Test Müdürü Tahir ATAR,  Toprak Mahsulleri Ofisi Şube Müdürü Derya ŞAHİNLER, ÇAYKUR Pazarlama Müdürü Muzaffer OKUTAN,  Orman Fidanlık Müdürü Ahmet ULUKAN, Büyükşehir Belediye Başkanlığı Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Mehmet Akif ÖZDEMİR, Zirai Karantina Müdürlüğü, Veteriner Sınır Kontrol Noktası Müdürlüğü ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü İl Müdür Yardımcıları katıldı.

Toplantıda konuşan Samsun Valisi Sayın Osman KAYMAK;

          "Tarım sektörünün tüm taraflarının temsilcileri hepiniz hoş geldiniz. Devletimiz tüm gücüyle tarım sektörüne sahip çıktığını, tarımı ve tüm sektörünü desteklediğini burada bulunan çok sayıda kurumun varlığı ile güçlü şekilde göstermektedir.

 Gerek bitkisel üretim, gerek hayvansal üretim, gerekse su ürünleri üretimiyle ülkemiz insanını besleyebilecek önemli kapasiteye sahip Samsun'da yerli ve yabancı yatırımcılar için üretim, yatırım, işleme, pazar entegrasyonuna dönük faaliyetlerin sürdürülebilmesi, istihdamın arttırılarak kırsal bölgelerimizin kalkındırılmasında önemli rol oynayacak olan Samsun tarımı ve tarımsal yatırımlarının daha etkin, daha verimli ve daha koordineli gerçekleşmesi için bir aradayız.

Bu toplantımızın amacı ilimiz Tarım sektörüne hizmet veren tüm kamu kurumlarının kendi aralarında daha sağlıklı iletişim kurabilmelerine yardımcı olabilmek, sektöre hizmet verirken daha koordineli ve daha verimli çalışabilmenin ortamını oluşturabilmektir. Tarıma hizmet veren tüm kurumların imkânlarını ve kaynaklarını başta üreticilerimiz olmak üzere Samsun tarımının, üreticilerin ve yatırımcıların önünü daha fazla açabilmek varsa soruları giderebilmek amacıyla bir aradayız. Çok değerli tarımsal kaynakları olan Samsun ilinde; üreticilerimiz, köylümüz, çiftçimiz ve tüm taraflar daha karlı üretim yapsın, sektörde istihdam çoğalsın, refah düzeyleri artsın ve kamu kaynaklarından hak ettiği tüm destekleri rahatça kullanabilsin amacıyla bu çalışmalara bizzat nezaret edip destek veriyoruz."

          Toplantıda, konuşan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü Nail KIRMACI;

"Sayın Valim ve Tarım sektörünün tüm taraflarının temsilcileri hepiniz davetimize icabet ettiği için çok teşekkür ederim.

Samsun ili bilindiği gibi öncelikle Tarım kentidir. Tarımsal üretimde çok sayıda ürün üretiminde ilk sıralarda yer almaktadır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık ürünleri üretiminde oldukça yüksek bir potansiyel, önemli ovaları, İş gücü tecrübesi ve kıyaslamalı üretim avantajları vardır. Üretimde sorun girdi maliyetlerinin biraz yüksek oluşu ve parçalı/küçük ölçekli arazi varlığıdır.

Bu kapsamda Türkiye 2018 yılında ihracatta 168 milyar dolara ulaşırken, Samsun da 646 milyon dolar ile kendi ihracat rekorunu kırmıştır.

Türkiye İhracatçılar Meclisinin açıklanan verilere göre, 2017 yılında 474 milyon dolar ihracat yapılan Samsun'da, 2018 yılında önceki yıla göre yüzde 36 artışla ihracatta 646 milyon dolara ulaşmıştır. 

Samsun'da bir diğer önemli ihracat kalemi 60 milyon dolar ile hububat, bakliyat ve mamulleri olurken, bölgenin önemli ihracat ürünlerinden fındık ve mamullerinin ihracatı da 2018'de, bir önceki yıla göre yüzde 65 artışla 41 milyon dolara ulaşmıştır. Aslında fındık ihracatımız daha fazladır ama fındığımızın büyük bir kısmı Ordu, Giresun ve Trabzon limanlarından ihraç edilmektedir.

Samsun'da İhracat verilerinde oransal olarak en büyük atağı ise, tekstil ve hammaddeleri sektörü ile yaş meyve ve sebze sektörü yapmıştır. Yaş meyve ve sebze ihracatı yüzde 216 artışla 1 milyon 360 bin dolara ulaşmıştır.

Samsun'da ihracatın lokomotifi 156 milyon dolara ulaşan çelik sektörü olmuştur. Çelik sektörünü, 89 milyon dolar ile otomotiv sektörü ve 70 milyon dolar ile Su ürünleri ve Hayvansal mamuller ihracı takip etmiştir.

Samsun ilinin Tarımsal üretim değeri yaklaşık 6 milyar değerinde olup, Türkiye ortalamasından yüksek olurken, 2017 yılında Samsun ili bitkisel üretim değeri 3.240.624 TL ye ulaşmış ve ülkemizde 11. Sırada yer almıştır."dedi.

           İlk defa gerçekleştirilen toplantıda kurum temsilcileri toplantı ile ilgili görüş ve önerilerini aktarırken, kurum faaliyetleri hakkında kısa bilgiler verdiler. Toplantıda  kurumların çalışmaları ile ilgili  ortaklaşa proje yürütmeleri yönünde kanaat oluşurken toplantının iki ayda bir yapılması, toplantıya  sivil toplum kuruluşu  ve özel sektör temsilcilerinin de katılımlarının sağlanması  kararlarıyla son buldu.