T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

16 Ekim Dünya Gıda Günü Kutlanıyor

Yayın Tarihi : 16.10.2019

          Ülkemizde ve tüm Dünyada her yıl 16 Ekim, gerek gıda güvenliğine dikkat çekmek ve gerekse de Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) 1945 yılındaki kuruluşunu hatırlatmak için Dünya Gıda Günü olarak kutlamaktadır. Samsun İl Tarım ve Orman Müdür V. Bayram AY, 16 Ekim Dünya Gıda Günü ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

          "5996 Kanun ve buna bağlı Yönetmelikler çerçevesinde, çiftlikten sofraya gıda güvenliği kapsamında birincil üretim de dâhil olmak üzere; üretim, işleme, depolama, dağıtım, satış ve toplu tüketim gibi gıda zincirinin tüm aşamalarında etkin kontrol ve denetimle tüketiciye yeterli ve güvenli gıda arzının sağlanması, üretici ve tüketici menfaatleri yanı sıra halk sağlığının en üst düzeyde korunması, toplumun dengeli ve yeterli beslenmesine yönelik miktar ve çeşitlilikte gıda sağlamak ve bunların yine güvenilir olarak tüketiciye ulaşmasının temini Bakanlığımızın temel görevidir.

            Dolayısıyla Bakanlık çalışanları olarak bizler, kalan diğer 364 günde ilgili Birimlerimiz aracılığıyla konuya titizlikle eğilirken; kurumumuz personeli tarafından gerek işletmeler tek tek dolaşılıp mevzuata uygun denetim ve kontroller yapılmak suretiyle ve gerekse de halkımızın "Alo Gıda 174" hattına yönelttikleri görüş ve şikâyetleri doğrultusunda "Güvenilir Gıda" zincirinin temini konusunda elimizden gelenin en iyisini yapma gayreti içindeyiz. Ancak öte yandan da bu gibi günlerin farkındalık ve hedef kitleye ulaşma açısından önemli olduğunu düşünüyoruz.

          Bu bağlamda her yıl Dünya Gıda Günü'nde, Birleşmiş Milletlere üye ülkelerde açlık ve yoksulluk, iklim değişikliğinin gezegenimizin sağlığına etkileri, göç, çatışma gibi konular kapsamlı olarak ele alınmaktadır. Sonuç olarak besin maddeleri üretiminin az olduğu yoksul ülkelerde açlık ve yetersiz beslenme sorunu vardır ve bu konu aslında tüm ulusların ortak sorunudur. Bu soruna dikkati çekmek, çözüm yolları bulmak amacı ile her yıl Birleşmiş Milletlere üye tüm ülkelerde bu vesileyle toplantılar düzenlenir, buralardaki araştırma ve inceleme sonuçları dünya kamuoyuna duyurulur. 

          Bugün dünya genelinde 670 milyon yetişkinle, 5– 19 yaş aralığındaki 20 milyon çocuk ve gencin obez olduğu bilinmekte olup 5 yaşın altındaki 40 milyon çocuğun da aşırı kilolu olduğu otoritelerce dile getirilmektedir. Uzmanlara göre sağlıksız yeme alışkanlıklarının, ülkelere maliyeti yılda 2 trilyon dolar ve obezite neredeyse her 3 kişiden 1'ini etkiliyor. Daha da kötüsü, mevcut veriler ışığında bu sayının 2025 itibariyle yani çok da uzak olmayan bir zamanda "her 2 kişiden 1'i" olarak artacağı öngörülüyor.Öte yandan, Dünyada 820 milyon insanın da açlıkla karşı karşıya olduğu ivedilikle üzerinde durulması ve hepimizin "israf" sayılabilecek alışkanlıklarını gözden geçirmesi gereken bir gerçek.

          Kırsal alanlarda daha iyi koşulların oluşturulması, yaşanabilir geçim kaynaklarının desteklenmesi ile göç baskısı hafifletilebilir ve kırsaldaki genç kesimin özellikle kadın girişimciler desteklenerek verimli istihdam sağlanabilir, yenilikçi mekanizmalar ve kırsal kalkınma stratejilerinin geliştirilmesi teşvik edilmiş olur. Böylece, çiftçilerin arazilerde kalmaları ve gıda üretimine devam etmeleri sağlanarak sürdürülebilir kalkınma desteklenmiş olacaktır.

          Ülkemiz, tarımsal alanda son yıllarda yaptığı atılımlar ve sunduğu tarımsal desteklerle, bir kısım medyada gösterilmeye çalışıldığının aksine tarımsal üretimde önemli artışlar kaydetmiş ve bugün Avrupa'da tarımsal hasılada Fransa, Hollanda, İtalya gibi ülkeleri geride bırakarak birinci konumuna geçmiştir. Buna bağlı olarak da 2002 yılında 3.8 milyar dolar olan tarımsal ihracatımızı 4.6 kat artırarak 17.7 milyar dolara çıkarmış bulunuyoruz. Güvenilir ve kaliteli gıda yolunda, 2002'de 1.8 milyar TL olan tarımsal desteklerimizi 14.5 milyar TL olarak artırmak suretiyle bu alanda da 8 kat artışla gerekeni yapma gayreti içindeyiz.

          Kurumumuz olarak üretimden tüketime tüm aşamalarda Güvenilir Gıda konusunda titizlikle çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bu anlamda ilgili Birimlerimiz rutin denetim ve kontrolleri aksatmamakta, yanı sıra "Alo Gıda" ihbar hattına gelen şikâyetleride tek tek değerlendirmektedir.Özellikle bayramlar gibi özel günlerle geleceğimiz olan çocuk ve gençlerin okul kantinlerinde yediği içtiği ile yakından ilgilenmekteyiz. Zira Gıda konusu, Bakanlık politikası olarak da şansa bırakamayacağımız kadar hassas bir konudur.

          Bu vurgularla Dünya Gıda Günü'nü bir kez daha kutlarken; bu yılki tema olan "Sağlıklı Beslenme" konusuna "gıdanın adaletli dağılımı ve israfın önlenmesi" temennilerimizi ilave ediyor, Bölgesinde insani duyarlılığıyla örnek bir ülkenin ferdi olarak Dünyadaki açlığın bir an önce son bulmasını temenni ediyoruz."