T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Samsun İli Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi Komisyonu Değerlendirme Toplantısı Yapıldı

Yayın Tarihi : 30.01.2020

            Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı çerçevesinde, Samsun İli Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi; Vali Yardımcısı Sezgin ÜÇÜNCÜ'ün başkanlığında 29 Ocak 2020  Çarşamba günü saat 14.00'te İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde toplanmıştır.

            Toplantıda ilk olarak konuşan Vali Yardımcısı Sezgin ÜÇÜNCÜ  şunları söylemiştir;'' Kuraklık, su kaynaklarıyla tarımı ve tüm canlıları etkilemektedir. Kuraklıkla mücadelede, kurak yıllarda yapılması gerekenlerden önce normal yıllarda alınması gereken tedbirler daha fazla önem kazanmaktadır. Bu nedenle Kuraklık Eylem Planı sadece kuraklık olduğu yıllarda alınacak önlemleri değil, kuraklık olmadan önce alınacak tedbirleri de içermektedir''.

            Konu ile ilgili bir açıklama yapan İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim SAĞLAM ise; ''İklim değişikliğinin gelecek dönemde oluşturması beklenen olumsuz etkilerine hazırlık yapmak, kuraklık esnasında ve kuraklık sonrasında alınacak tedbirleri belirlemek, kuraklığın etkilerinin ilimizde asgari düzeyde kalmasını sağlamak amacımızdır.''diyerek toplantının gündem maddelerini belirtti.

            Toplantıda Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğünce, 2019-2020 Tarım Sezonu Yağışları ile İklim Verileri ve Bunların Karşılaştırılmaları konusunda meteorolojik değerlendirmeler yapılırken; D.S.İ 7. Bölge Müdürlüğünce Samsun İlinde Bulunan Barajlarda Son Doluluk Oranları, Sulanabilir Alanlar ve Bunların Değerlendirmesi; İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce de 2019-2020 Yılı Tarımsal Üretim ve Kuraklık Değerlendirmesi konularında bilgilendirmeler yapılmıştır.

            Sonrasında Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi'nde yer alan üyelerin görüş ve önerileri alınarak aşağıdaki kararlar çıkmıştır.

1.      İl Tarımsal Kuraklık Eylem Planı adımlarının uygulanması.,

2.      Bitkilerin sulanmasında salma sulama yönteminden kaçınılması yönünde kamuoyunun bilgilendirilmesine.

3.      Kuraklığa ve sıcağa dayanıklı yeni türlerin tespit edilerek veya mevcut türlerde çeşitlerin Araştırma Enstitüsü ile işbirliği içinde çiftçilere anlatılması ve bu şekilde çeşitlerin ekilişlerinin tavsiye edilmesi.

4.      Meyvecilikte kuraklığa dayanıklı az su tüketen anaç kullanımı ve münavebeli ekime ağırlık verilmesi.

5.      Münavebeli ekim ve ürün rotasyonu uygulamalarının yaygınlaştırılmasına,

6.      Tarım Sigortası bilincinin artırılmasına,

7.      Toprakta bulunan suyun muhafazasını artıran arazi kullanım tekniklerinin yaygınlaştırılmasına yönelik eğitim ve yayım faaliyetlerine ağırlık verilmesi.

8.     Yerüstü su depolama tesislerinin tamamlanması ve yer altı su depolarının maksimum beslenme ile en yüksek seviyelerde tutulması için gerekli çalışmaların tamamlanmasına;


            Oy birliği ile karar verilmiştir.