T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Konulu Eğitimler

Yayın Tarihi : 5.02.2020

          Samsun İlimizin 17 İlçesinde verilmesi hedeflenen "Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği" kapsamında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim ve öğretim kurumları bünyesindeki yemekhane, kantin, kafeterya vb. gıda işletmesi çalışanlarına yönelik hizmet içi eğitim çalışmalarının ilki 31 Ocak 2020 tarihinde Canik Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde düzenlenmiştir.

          Canik İlçesine bağlı eğitim öğretim kurumlarının kantin ve yemekhanelerinde çalışan ve kendilerine eğitim sertifikası verilecek olan 47 personelin katılım sağladığı'Hijyen Eğitimi' konulu söz konusu hizmet içi eğitimde; İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz Gıda ve Yem Şubesi personelinden Gıda Mühendisi Güler Yasemin ÜSTÜN ve Canik İlçe Müdürlüğü personelinden Gıda Mühendisi Ünal ÇALIŞKAN eğitimci olarak görev almışlardır.

          Gıda Mühendisi Güler Yasemin ÜSTÜN'ün yaptığı sunumda; "İlgili mevzuat, hijyenin tanımı, gıda işletmelerine (genel hijyen, ekipman, personel tuvaletleri, soyunma odaları, sosyal alanlar vb.) yönelik tedbirler, personelin kendisine ve gıdanın kendisine yönelik uygulanacak (depolama, hazırlama, pişirme, sunum gibi)  özel hijyen gereklilikleri" konularına yer verilmiştir. Eğitimler İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinasyonu altında ve belirlenen tarihlerde diğer ilçelerimizde de düzenlenecek olup konu ile ilgili bir açıklama yapan İl Müdürümüz İbrahim SAĞLAM şunları söylemiştir:

         "Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girerek Bakanlığımızca yürütülen ve amacı; Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim ve öğretim kurumları bünyesindeki yemekhane, kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı vb. gıda işletmelerinin özel hijyen şartlarına, gıda güvenilirliğine ve resmi kontrolüne ilişkin kuralları belirlemek olan 'Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği'nin, 'Eğitim' başlıklı maddesinin ilgili fıkrası gereğince eğitim çalışmaları Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzle birlikte İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğü'nün işbirliği ile yürütülmektedir.

         Kurumumuz olarak üretimden tüketime tüm aşamalarda Güvenilir Gıda konusunda titizlikle çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. İlgili Birimlerimiz, gerek (gıdanın üretildiği, tüketildiği, satışının yapıldığı) genel alanlarda ve gerekse de okul kantinlerinde titizlikle yaptıkları rutin denetim ve kontrollerinin yanı sıra; Okullarda düzenli aralıklarla verdikleri eğitimle de ellerinden geleni yapmaktadır. Okul Kantinlerinin, geleceğimiz olan çocuk ve gençlerin sağlıklı yetişmesi adına ihmale gelmeyecek bir konu olduğunu düşünmekteyiz ve bu konu Bakanlık politikası olarak şansa bırakamayacağımız kadar hassas bir konudur.

          Bu anlamda Eğitimi gerçekleştiren personelimize teşekkürlerimi bildirir, konuya ciddiyetle eğilmeye devam edeceğimizi belirtmek isterim."