T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Hububat Ekim Alanlarında Azot Eksikliğine Dikkat

Yayın Tarihi : 5.02.2020

Kışlık hububat için bitki besleme oldukça önemlidir. Toprak analiz sonuçlarına göre bitkinin ihtiyacı olan bitki besin elementinin bitkinin alabileceği uygun formda bitkiye verilmesine “gübreleme yada bitki besleme“ denilir. En basit anlamı ile uygulama sırasında kullanılan kimyasal yada organik besin maddelerine gübre denirken; bu gübrelerin toprağa verilmesi anlamına gelen gübreleme ile bitkinin büyüyüp gelişmesi için gerekli olan ve toprakta eksik olduğu anlaşılan temel besin elementlerinden Azot, Fosfor ve Potasyum uygun formlarda toprağa verilir.

Hububat alanlarında, toprak analiz sonuçlarına göre bitkinin ihtiyacı olan azot uygun formda ve en az iki ya da üçe bölerek uygulanmalı; birinci uygulama ekim sırasında ve sonraki uygulamalarsa her doğum sonrası, yani kardeşlenme sonu ve dane doldurma döneminden önce yapılmalıdır. Konu ile ilgili bir açıklama yapan İl Müdürümüz İbrahim SAĞLAM şunları söyledi: “Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğümüzün‘Tarla Bitkileri’ Birimince yapılan saha kontrollerinde, Arpada azot eksikliği olan parseller tespit edilerek görüntüler alındı. Üreticilerle yapılan görüşmelerde gerekli bilgilendirme yapılarak üst gübre uygulamasına uygun iklim şartları gerçekleştiğinde yapılması tavsiye edildi. Bildiğimiz gibi Azot bitkide sadece büyümeyi değil çiçeklenmeye ve çiçeklenme sonrası da dane doldurmada özellikle hububatta verim üzerinde etkili olmaktadır. Azot eksikliğinde ilk kontrol yaşlı (ilk) yapraklarda yapılmalı, bu yapraklardaki sararmalar azot eksikliğinin işareti olmaktadır.

Üreticilerimizin uygun iklim koşullarında toprak analiz sonucuna göre bitki besleme uygulamalarını geciktirmeden yapmaları, arazilerinde karşılaştıkları olumsuzluklar için İl-İlçe Müdürlüklerimizdeki personelimizle irtibata geçmeleri ve kullanılacak gübrenin toprağa karıştırılarak uygulanması gerekmektedir.”