T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Doğum Sonrası Kuzu Ölümlerine Dikkat!

Yayın Tarihi : 6.02.2020

         Kuzular, Koyunculuk sektörünün karlılığı ve işletmelerin geleceği için son derece önemlidir. Bu sebepledir ki kuzu kayıplarının önüne geçmek için yetiştiricilerimiz gerekli ihtimam ve önemi göstermek zorundadır. Kuzulama öncesi ve sırasında, bölmede kaba ve kesif yem bulunmasının; direkt olarak doğum ağırlığı, süt miktarı, ana-yavru arasındaki bağın kurulması gibi konularla birlikte doğum sonrası kuzu büyümesi ve koyun ölümlerini etkilediği bilinmektedir.

         Hijyen yeni doğan için son derece önemdedir. Bu bağlamda, hayvan kuzulamadan önce doğum bölmeleri temizlenmeli ve doğum gerçekleştiğinde de göbek kordonu 2,5-3 cm alttan kesilerek tentürdiyotla iyice dezenfekte edilmelidir. Doğum sırasında kuzu ve annesi soğuk hava cereyanından da korunmalı ve yavrunun doğumdan sonra ilk 6 saat içerisinde annesini emerek ilk süt olan ve besin değeri açısından çok kıymetli olduğu ispatlanan ağız sütünü alması sağlanmalıdır. Yetiştiricilerimizin bazıları ağız sütü ishal yapıyor diye kuzulara içermemekte ya da az içirmekte ise de bu uygulama tamamen yanlıştır. Zira eğer kuzu ağız sütünü almaz ise hastalanır ve iyi gelişemez. Kuzular bir haftalık oluncaya kadar annesiyle birlikte doğum bölmesinde kalmalı, 15'inci günden itibaren kaliteli kuru ot veya kuru yonca otu ile kuzu başlangıç yemine geçilerek bir aydan sonra da imkan varsa meraya çıkarılmalıdır.

         Konu ile ilgili bir açıklama yapan İl Müdürümüz İbrahim SAĞLAM şunları söylemiştir: "Sezon itibarı ile doğumların başlaması ile birlikte önem arz etmeye başlayan yeni doğan kuzu kayıpları, genellikle hastalık ve yetersiz bakım besleme kaynaklı olmaktadır. Şap, Brusella, PPR gibi hastalıklara karşı, kuzularımız belirlenen program çerçevesinde Bakanlığımızca aşılamaya tabi tutulmaktadır. Yetiştiricilerin, İl/İlçe Müdürlüklerimizdeki hayvan sağlığı personeli tarafından yapılan koruyucu aşılara destek vermesi ve hayvanlarını aşılatması gerekmektedir. Doğum sonrası kuzu kayıplarına başta da belirttiğimiz gibi büyük oranda yetersiz bakım besleme sebep olmaktadır. Bunda yetiştirme şekli kadar nemli, sıcak ve soğuk hava ile beslenme önemli rol oynamaktadır. Yetiştiricilerimiz, doğumdan itibaren sütten kesime kadar olan ki dönemde hayvanlarının bakım ve besleme koşullarını iyileştirerek kuzu ölümlerini ve bundan kaynaklı işletme verim kayıplarını en aza indirebileceğini unutmamalıdır."

         Yine büyük ekonomik kayıplara sebep olan erken kuzu kesiminin engellenmesi ile ilgili alınmış 'İl Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyon Kararı'nı da hatırlatan İl Müdürümüz SAĞLAM; Alınan bu kararlara uyulmasının, sürülerde karlılık ve sürdürülebilirliğin sağlanması ile ülkemizin et ihtiyacının karşılanarak ekonomik kayıpların önlenmesi konusundaki hayati önemine vurgu yapmış ve kuzu doğumlarının başladığı bu dönemde yetiştiricilerimize bol kazançlı ve bereketli bir yıl dileyerek sözlerini tamamlamıştır.