Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir PAKDEMİRLİ’nin talimatı
ile Bakanlığımızın 81 İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından Gıda Güvenilirliğine
yönelik eş zamanlı olarak Ürün
Bazlı Gıda Denetim Seferberliği başlatılmıştır.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile İlimize bağlı İlçe
Müdürlüklerimizde çalışan yetkilendirilmiş 176 gıda kontrol görevlisi
tarafından yürütülmekte olan “Ürün Bazlı” denetimler ilk
olarak Süt ve Süt Ürünleri üreten işyerleri ile Takviye Edici Gıda üretimi yapan
İşyerlerinde başlamış olup denetimlere Samsun İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim SAĞLAM bizzat katılmıştır. İl
Müdürümüz SAĞLAM, konuyla ilgili yaptığı açıklamasında; 01 Ocak 2020 tarihinden
itibaren 45 günlük süre zarfında İl ve İlçe Müdürlüklerimizce gıda
işletmelerine yönelik toplam 1.674 adet denetimin yapıldığını, bu denetimlerde
78 adet numune alınarak Laboratuvar incelenmesine gönderildiğini ve denetimler
sonucunda uygunsuzluk görülen 8 işletmeye ise 57.404 TL tutarında idari para
cezası uygulandığını belirtmiştir. Asıl denetçilerin tüketicilerin kendilerinin
olduğunu hatırlatan İbrahim SAĞLAM; bu bağlamda vatandaşlarımızın gıda üzerine
çalışan işyerlerinde veya buralardan satın aldıkları ürünlerde görmüş oldukları
eksik ve kusurları ALO 174 Gıda İhbar Hattı’na
müracaat ederek bildirmeleri gerektiğini hatırlatarak sözlerini şöyle bitirdi:
“Gıda zincirinin tüm aşamalarında tüketici sağlığının
korunması ve güvenilir gıda arzının sağlanması amacıyla; 5996 Sayılı Veteriner
Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında yürütülecek denetimlerin
Bakanlığımızın belirlediği program çerçevesinde ilk günü Süt ve Süt Ürünleri
Üreten İşyerleri Takviye Edici Gıda Üretimi Yapan İşyerlerinde olmak üzere 17-22
Şubat 2020 tarihleri arasında 6 gün boyunca titizlikle devam ettirilecektir.”