Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir PAKDEMİRLİ’nin talimatı
ile Bakanlığımıza bağlı 81 İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından Gıda Güvenilirliğine
yönelik eş zamanlı olarak 17 Şubat 2020 itibarıyla başlatılan Ürün Bazlı Gıda Denetim Seferberliği 22
Şubat Cumartesi günü sona ermiştir.
İl Müdürlüğümüz ve bağlı İlçe Müdürlüklerimizdeki 176 gıda denetim
uzmanı tarafından Samsun genelinde yürütülen Ürün Bazlı Gıda Denetimleri, 17 Şubat 2020’de Süt ve Süt
Ürünleri Üreten iş yerleri ile Takviye Edici Gıda Üretimi yapan İş yerlerinde
başladı. Sonrasında, sırasıyla; 18 Şubat’ta Et ve Et Ürünleri Üreten İş yerleri,
19 Şubat’ta Ekmek ve Ekmek Çeşitleri ile Unlu Mamul Üreten iş yerleri, 20
Şubat’ta Kasap ve Şarküteri ile Bakkal- Market-Takviye Edici Gıda Satış Yerleriyle
Aktarlar- Market- Büfe gibi iş yerleri, 21 Şubat’ta Üniversiteler dâhil olmak
üzere Okul Kantinleri ve Yemekhaneleri ile son olarak da 22 Şubat 2020’de Lokanta,
Restoran, Dönerci, Fastfood vb. Toplu Tüketim Yerlerinde denetimler titizlikle sürdürüldü.
Denetimlere bizzat katılan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürümüz
İbrahim SAĞLAM konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi: “Bakanlığımız
talimatı ile 17- 22 Şubat arasında 81 İlimizle eş zamanlı olarak İl- İlçe
Müdürlüklerimizde görevli gıda denetim uzmanı personelimizin gerçekleştirdiği Gıda
Denetimleri sona ermiştir. İlk gün Süt ve Süt Ürünleri ile Takviye Edici Gıda
Üreticileri olmak üzere, sonraki günlerde sırasıyla; Et ve Et Ürünleri Üreten
İş yerleri, Ekmek ve Unlu Mamul Üreten İş yerleri, Kasap ve Şarküteri ile
Bakkal- Market- Büfeler, Okul Kantinleri ve Yemekhanelerle Lokanta, Restoran,
Dönerci, Fastfood tarzı Toplu Tüketim Yerleri denetlenmiştir. Yapılan denetimler
soncunda, İlimiz genelinde toplam 1251
denetim gerçekleşmiş ve bu denetimlerde İlimiz ve İlçelerimiz genelinde 26 olumsuzluk kaydedilerek, 5996 Sayılı
Gıda ve Yem Kanunu kapsamında yasal yaptırımlar
noktasında harekete geçilmiştir. Denetimlerimizin bu bir haftalık süreçle
sınırlı olmadığını; vatandaşlarımızın gıda üzerine çalışan üretim, satış ve
toplu tüketim noktaları ile buralardan tedarik ettikleri ürünlerde görmüş
oldukları eksik ve kusurları ALO 174 Gıda
İhbar Hattı’na 7 gün 24 saat bildirmeye devam edebileceklerini ve etiket okuryazarlığı ile ürünlerin içerikleri hakkında fikir
edinebileceklerini hatırlatarak sağlıklı gıda bilinciyle sağlıklı günler
diliyorum.”