T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Mantar Yetiştiriciliği Kursu Sona Erdi

Yayın Tarihi : 12.03.2020

          İlkadım Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından açılarak İl Müdürlüğümüz teknik elemanları tarafından 20.02.2020 ile 11.03.2020 tarihleri arasında mesai sonrası verilen toplam 88 saatlik kursumuza 179 kursiyerimiz katılım sağlanmıştır.

          İlimiz İlkadım Halk Eğitim Müdürlüğümüze tek seferde en fazla müracaatın gerçekleştiği eğitimlerin başında gelen Mantar Yetiştiriciliği Kursumuza, gerek üretim teknikleri ve gerekse de mantarların gelişme evreleri ile ilgili genel kültür bilgisi edinmek amacıyla her meslek grubundan yoğun katılım olmuştur.

          Konu ile ilgili bir açıklama yapan İl Müdürümüz İbrahim SAĞLAM şunları söylemiştir: "İl Müdürlüğümüz tarafından Mantar Yetiştiriciliği ile ilgili bu güne kadar açılan iki kursumuza toplamda 300 kişi katılmış, katılımcımıza sertifikaları verilmiştir. Edindiğimiz bilgilere göre söz konusu kurslara katılım sağlayanların %25'i aktif olarak mantar üreticiliği yapmaktadır.

          Bugün burada Kurs bitirme sınavına katılıp başarılı olan tüm katılımcıların da ekonomik anlamda veya hobi anlamında fark etmez sahada üretim faaliyeti gerçekleştirmesini bekliyoruz. Zira özellikle son dönemlerde artış gösteren ve ister istemez gündemimizi işgal eden tüm grip türlerine karşı bağışıklık sistemi üzerine olumlu yönde etki eden kültür mantarını insanlarımızın da bol bol ve makul fiyatlara tüketmesi bir başka önemli beklentimizdir. Bu vesileyle hatırlatmak isterim ki eğitime katılım sağlayan kursiyerlerimize, bundan sonrasında da teknik anlamda ve mesai gözetmeksizin destek vermeye hazırız.

          Kursumuzun sonunda toplamda 479 kişi sertifikalandırılmış olacaktır. 2020-2021 yılında yine DOKAP Kurumu desteği ile İlimize sektörde eksiğimiz olan Kompost tesisi kazandırılması planlanmış olup, bu tesis bölgemizde mantar üretimini ve tüketimini farklı bir noktaya getirecektir. Ülkemiz ise 41.000 ton üretimle Dünya Mantar Üretiminde 16.sırada ve mantar üreticisi sayımız 2000-2500 civarındadır.

         Samsun İli Mantar Üretimi ise yıllık 1500 ton civarında olup Ülkemiz mantar üretiminde ilk 10 sırada yerimizi almış bulunmaktayız. İlimizde, kayıtlı 70 mantar üretici 115 mantar üretim evinde 1500 ton mantar üretmektedir. Bu 1500 ton üretiminse 1150 tonu beyaz şapkalı mantar, 350 tonu istiridye mantarı olarak gerçekleştirilmektedir. İlimizde mantar pazarlama ile ilgili bir sorun yaşanmamakta olup, hatta ilimiz dışından da ilimize mantar girişi ayrıca bulunmaktadır Pazarlama ile sıkıntı yaşamamak adına müdürlüğümüz ayrıca üretim planlaması yapmaktadır.

          AB ülkelerinde kişi başı tüketilen mantar miktarı 3 kg iken, Ülkemizde 500 gram civarındadır. Samsunda ise yıllık 1200 ton tüketimle kişi başı tüketim 120 gram civarındadır. AB ülkeleri mantarın mucizevi faydalarından Samsun halkından 30 kat daha fazla istifade etmektedirler. Kırsalda yeni bir istihdam alanı ve üretim deseni oluşturmak, bölgemizin ihtiyaç duyduğu mantarı Samsun'da üretip, ilimizi mantar üretim merkezi haline getirmek amacıyla; İlimizde 2009 yılında başlayan Yemeklik Kültür Mantarı Yetiştiriciliğini Geliştirme Projemiz, İlkadım Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının (SRAP) sosyal güvencesi olmayan ve gelir seviyesi düşük iki üreticimizle başlamış ve bu iki üreticinin başarısı diğer üretici adaylarına da güzel bir model olmuştur. An itibari ile Samsunda tüketilen mantar miktarı kadar artık ilimizde mantar üretilmektedir.

          Kadın girişimciler başta olmak üzere gelir seviyesi düşük, ekonomik kalkınmaya istekli maddi imkânlarını zorlayan fakat yetişemeyen girişimcilere yönelik Büyükşehir belediye başkanlığımızın 2014 yılında mantara olan desteğiyle gelişen projemiz 2015 yılında 25 üretici ile 140 tona yükselmiştir. 2016 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ilk defa uygulamaya koyduğu Genç Çiftçilerin Kırsal Alanda Hibe Desteği Programıyla, mantar üretimini hibe programına dâhil etmiş, 2016-2017-2018 yıllarında toplam 22 Genç çiftçimize 660 bin TL hibe verilmiş ve bu 22 desteğin 17'inden kadın üreticilerimiz yararlanmıştır. Aynı zamanda DOKAP tarafından 5 kadın üreticimize 150.000 TL hibe ile 5 adet çadırda istiridye mantarı tesisine destek verilmiştir.

          Samsunda 70 üreticiyle 115 mantar evinde 1500 tonlara yakın yıllık mantar üretimimiz bulunmaktadır. Bu proje ile halkımız günlük taze mantar ve sağlıklı proteinle buluşturulmuştur. Yerelde ürettiğimiz mantar iç pazarda Samsun, Amasya, Ordu, Giresun, Trabzon, Sinop'un yanı sıra 2017 yılından itibaren Gürcistan'a ve Gürcistan üzerinden de Rusya'ya satılmıştır.2009 yılında başlayan Projemize, İlimiz genelinde toplamda 3 milyon TL'nin üzerimde yatırım yapılmıştır. Bu 3 milyon TL üzeri yatırımın %35'e yakın kısmında üreticilerimiz; Bakanlığımız, Kaymakamlıklar ve Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından hibe anlamında desteklenmiştir. Bu bağlamda mantar üretimine verilen hibe miktarı 1 milyon 250 bin TL olup üretime başlayan hemen her üreticinin her geçen yıl üretim kapasitesini artırdığı gözlenmiştir.

          2019 yılında İlimizde üretilen mantarın doğrudan ve dolaylı olarak Milli Ekonomimize katkısı 20 milyon TL'ye ulaşmıştır. Bu üretim sayesinde 280 kişilik 70 aile direk geçimini sağlarken, mantar üretimi özellikle hasat döneminde (çoğu kadın) 300 kişiye de istihdam kapısı olmuştur. Bunun yanında bu Proje ile yan sektörler olan elektrikçisi, demircisi, sucusu, nakliyecisi, pazarcısı, market, manav, hal ve toptancı esnafı, inşaat sektörü gibi sektörlere de dolaylı olarak katkı sağlamıştır. Sonuç olarak diyebiliriz ki 2009 yılında 8 kişiye katkı ile başlayan Proje, bugün gelinen noktada yıllık 1000'in üzerinde kişiye doğrudan veya dolaylı olarak ekonomik katkı sunmaktadır. Emeği geçen arkadaşlarımızı özverilerinden dolayı ve kursiyerlerimizi de azim ve hevesleri için tebrik ediyor, bol bereketli üretim sezonu diliyorum."