T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İl Müdürümüzden Gıda İşletmeleri ve Tüketicilerimize Yeni Tip Koronavirüs (Covid 19) İkazı

Yayın Tarihi : 20.04.2020

          Samsun İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim SAĞLAM, gıda işletmelerinin ve gıda alışverişinde bulunan tüketicilerin yeni tip Koronavirüse (Kovid-19) karşı alması gereken tedbirler konusunda bir açıklama yaptı. SAĞLAM, dünyayı sarsan salgın dolayısıyla Gıda İşletmelerinin alması gereken önlemlerle ilgili açıklamasında:

  • * Çalışanlar arasına mutlaka EN AZ 2 METRELİK MESAFE KONMASI,
  • * Çalışan bütün personelin ellerini SIK SIK su ve sabunla EN AZ 20 SANİYE OVARAK İYİCE yıkamasının sağlanması,
  • * Mutlaka MASKE kullanılarak çalışanların da maske kullanmasının sağlanması,
  • * Çalışanlardan herhangi birinin KORONAVİRÜS belirtilerinden birini göstermesi halinde ÇALIŞTIRILMAMASI,
  • * İşletmeye girebilecek kişi sayısının (personel, teslimat işçileri, müşteriler) sınırlandırılması,
  • * İşletmenin HER GÜN temizlik ve dezenfeksiyon işleminin sağlanması,
  • * İşletmenin her bölümünde yeterli sayıda dezenfektan bulundurulması,
  • * İşletme girişlerinde dezenfektanlı paspas ve el dezenfektanı bulundurulması,
  • * Personelin kişisel hijyen kurallarına uymasının sağlanması,
  • * Her müşteriden sonra pos cihazının dezenfekte edilmesi,
  • * Personele yönelik hijyen eğitimlerinin artırılması,
  • * Soyunma odalarında, yemekhanede, servislerde, sosyal mesafenin korunması için gerekli önlemlerin alınmasını önemle hatırlattı.

     

    İl Müdürümüz SAĞLAM, Gıda Alışverişi ve Gıda Hazırlığında dikkat edilmesi gereken önlemlerle ilgili olarak da;

    *  Alışveriş öncesi alışveriş listesi oluşturulması,

    *  Evden çıkmadan önce:

    -Ellerin su ve sabunla EN AZ 20 SANIYE OVARAK IYICE YIKANMASI,

    -Mümkünse tüketicilerin yanlarına sprey el dezenfektanı veya kolonya almaları,

    *  Evden çıktıktan sonra ve alışveriş süresince:

    -Mutlaka maske kullanılması, ellerle ağız göz ve buruna temas edilmemesi,

    -Evden çıkarken binadaki kapı kolu, elektrik düğmesi, asansör kapısı ve merdiven parmaklıkları gibi ortak yüzeylere temastan mümkün olduğunca kaçınılması,

    -Market alışverişlerinin sadece ihtiyaç olduğunda tek başına ve seri şekilde yapılması,

    -Alışveriş süresince kişilerle arada EN AZ 2 METRELIK MESAFE KONMASI,

    -Mümkünse nakit para yerine temassız ödeme seçeneğinin kullanılması,

    -Eve geldikten sonra ellerin su ve sabunla en az 20 saniye ovularak iyice yıkanması,

    -Paket servisle gelen yemeği temiz kaplara alarak poşet ve ambalajlarının atılması ve sonrasında ellerin su ve sabunla tekrar en az 20 saniye ovarak iyice yıkanması,

    -Meyve- sebzenin bol suyla iyice yıkadıktan sonra tüketilmesi,

    -Yemekten önce ve sonra da ellerin yukarıda belirtildiği gibi su ve sabunla en az 20 saniye ovarak iyice yıkanması,

    -Koronavirüs riskine karsı Sağlık Bakanlığının yayınladığı "14 KURALA" uyulmasını önemle hatırlatarak;

     

    "GIDA İŞLETMELERİMİZ ÜRETMEYE HİZMET VERMEYE DEVAM EDİYOR

                Lütfen ihtiyacınız kadar alın, israfa neden olmayın!" dedi.