T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Mısır’da Sırta Ekim de Demonstrasyon Çalışması Yapıldı

Yayın Tarihi : 6.5.2020

          Mısır; tahıllar içerisinde buğday ve arpadan sonra en geniş ekim alanına sahip olmakla birlikte, ana ürün ve ikinci ürün olarak üretilmektedir. 

          Ülkemizde piyasaya sunulan mısırın %75'i yem  sektöründe kullanılmakta olup, en yüksek pay kanatlı sektörüne aittir. Kalan %20'lik bölümü nişasta-glikoz sanayinde, %5'i ise endüstride, yağ üretiminde ve tohumluk olarak kullanılmaktadır.

         Ülkemizdeki nüfus artış hızı, hayvan sayısındaki artış ve artan gereksinimlere karşın mısır üretiminin son yıllarda 6.000.000 ton düzeylerinde sabit kalması ise istenen bir durum değildir.

          İlimizde 119.236 dekar alanda dane mısır üretimi gerçekleştirilmekte olup yıllık üretimimiz 50.000 ton dur. Türkiye de 22. Sırada yer aldığımız dane mısır üretiminde dekara ortalama verim 420 kg/da dır. 119.875 da alanda üretim yaptığımız silajlık mısır üretiminde ise yıllık üretimimiz 728.184 ton dur.

          Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında ilimizde desteklenen 14 ürün den bir tanesi dane mısır üretimidir.

          Mısır desteklemeleri 2019 yılı için; fark ödemesi desteği 3 krş/kg, mazot desteği 25 TL/da, gübre desteği 4 TL/da ve toprak analizi desteği 40 TL/analiz başı şeklinde uygulanmaktadır.

          Sırta ekim, sulama yapılan alanlarda mevcut suyun en etkili bir şekilde kullanılabilmesi için uygulandığı gibi düzensiz yağış alan alanlarda drenaj amaçlı da uygulanmaktadır. Sırta ekim sistemi birçok avantaj sağlamakta ve bu avantajlar nedeniyle de son yıllarda daha çok uygulanmaktadır. Sulama suyu yönetiminde kolaylık ve tasarruf sağlaması, yağmur sonrası sırt üstünün daha hızlı kuruması ve bitki köklerinin daha sağlıklı gelişmesi nedeniyle bitki kök hastalıklarının kontrol altına alınabilmesi,   yağışın fazla ve düzensiz olduğu alanlarda su kesmesini engellenmesi, sırtlar arasındaki hava sirkülasyonu nedeniyle bitkilerin hava ve güneşten yararlanma derecesinin artması sonucunda güçlü bitki gövdesi oluşumu sağlaması, traktör tekerleğinin karıklardan geçmesi nedeniyle bitkilere zarar vermeden ilaçlama, gübreleme, çapalama gibi bakım işlemlerinin düze ekime göre daha rahat yapılabilmesi, toprak sıcaklığının korunması nedeniyle ekimde erkencilik sağlanması sırta ekim sisteminin avantajlarından bazılarıdır. 

          Özellikle Çukurova bölgesinde ana ürün ekiminde; geleneksel yöntem ile birlikte pamuktan sonra mısır ekiminde de kullanılmaya başlayan sırta ekim yönteminin çok hızlı yaygınlaştığı ve sırta ekim yönteminin geleneksel yöntemin yerini aldığı bilinmektedir.

          Bu kapsamda İlimizde de mısır da sırta ekim ile ilgili olarak Bafra, Terme ve Vezirköprü İlçelerimiz de demonstrasyon amaçlı ekimler gerçekleştirildi.

          İl Müdürümüz İbrahim SAĞLAM yaptığı açıklama da;

         "Çukurova Bölgesinde geleneksel ekim yöntemlerinin yerini alan mısır da sırta ekimin iklime bağlı olarak işgücü tüketiminde azalma, toprak verimliliğini artırma, suyun randımanlı kullanımı, su ve rüzgar erozyonu kontrolü, bitki kök derinliğini artırma, tarla da su birikmelerine karşı kök boğazı çürüklüğünü önleme, dolu zararını önleme ve bitkini hava sirkülasyonunu sağlama gibi faydalarını değerlendirerek Samsun İlinde de uygulamanın denenmesini arzu ettik. İlimiz mısır üreticilerine mısır da sırta ekimi uygulamalı olarak göstermek amacıyla makineleri Çukurova'dan temin ettik ve İlimiz Bafra, Terme ve Vezirköprü İlçelerinde demonstrasyon amaçlı ekimleri gerçekleştirdik. Üreticilerimize düze ekim ile sırta ekimin farkını göstermeye çalıştık. Ekim sonrası ve ürün hasadından sonra verim deki artış ve işgücünde ki azalmayı gören üreticilerin bu ekim yöntemine geçiş yapacağını değerlendiriyor, ilimiz üretimine ve üreticilerine hayırlı olmasını diliyorum." Şeklinde ifade etti.