T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tek Tırnaklı Hayvanların Kayıt Altına Alınması

Yayın Tarihi : 17.09.2020

           İlimizde, Tek Tırnaklı Hayvanların Tanımlanması ve İzlenmesine Dair Yönetmelik" gereği, tek tırnaklı hayvanların kayıt alınması için kullanılacak olan mikroçip ve tek tırnaklı hayvan kimlik belgeleri İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından alınmış ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine dağıtılmaya başlanmıştır.

           Konu ile ilgili bir açıklama yapan Samsun Valiliği Samsun İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim SAĞLAM: "20 Şubat 2018 tarih ve 30338 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Tek Tırnaklı Hayvanların Tanımlanması ve İzlenmesine Dair Yönetmelik", 31 Aralık 2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelikle; her yaştan tek tırnaklı hayvanların  (at, eşek, katır) mikroçip uygulaması yapılarak kayıt altına alınması, hareketlerinin izlenmesi, tek tırnaklı hayvan hastalıklarının kontrolünün sağlanması, ilgili birimlerce sağlık, istatistik kayıtlarının daha düzenli tutulması amacıyla tek tırnaklı hayvancılık işletmelerinin belirlenmesi ve tanımlanması hedeflenmekte olup düzenleme tanımlanan hayvan ve kontrol edilen işletmelerin denetimini kapsamaktadır. Tek Tırnaklıların bu Yönetmelik hükümlerine göre  kimliklendirilmesi zorunludur. Mikroçip uygulamasından önce at ve katırlara "Ruam Hastalığına Karşı Korunma ve Mücadele Yönetmeliği" gereği Mallein Testi uygulanacaktır. Safkan Arap ve İngiliz Atlarının kayıt işlemleri ise Yüksek Komiserler Kurulunca devam edecektir.  

           Yarış ve atlı spor gibi sportif amaçla yetiştirilen pedigrili atların dışındaki at,  katır ve eşekler için Veteriner Sağlık Raporu düzenlenirken; Ruam taramasından geçirilmiş, söz konusu hastalık yönünden menfi bulunan ve mikroçip uygulanarak tanımlandıktan sonra Tek Tırnaklı Kimlik Belgesi düzenlenen at ve katırlar ile klinik muayeneye tabi tutularak sağlıklı bulunan ve mikroçip uygulanarak tanımlandıktan sonra Tek Tırnaklı Kimlik Belgesi düzenlenen eşeklerin sevklerine müsaade edilecektir." dedi.