T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Besilik Erkek Sığır/ Manda Desteklemesinde Son Başvuru; 31 Ocak 2021

Yayın Tarihi : 15.01.2021

Besilik Erkek Sığır/Manda Desteklemesi, 5.11.2020 tarihli ve 3190 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan 2020 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar ve bu karara istinaden hazırlanan 04.12.2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 'Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliği2ne göre yürütülmektedir.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Samsun Valiliği Samsun İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim SAĞLAM: "Besilik Erkek Sığır/ Manda Desteklemesinde Son Başvuru Tarihi 31 Ocak 2021'dir. Ayrıca kırmızı et üretim planlamasında kullanılmak üzere Kırmızı Et Kayıt Sistemi'nde oluşturulan Besi Bildirim bölümüne Kırmızı Et Üreticileri Birlikleri kanalıyla üreticilerin kasaplık ya da kurbanlık amaçlı besiye aldıkları yerli/ ithal tüm besideki hayvanlarının bildirimlerini yapmaları gerekmektedir. Besilik erkek sığır desteklemesi aşağıdaki şartlar ve kurallara göre yapılır:

-Besilik erkek sığırlar yurt içinde doğmuş, küpelenmiş, TÜRKVET'e işletme ve hayvanlarının kaydı yapılarak 01.01.2020- 31.12.2020 tarihleri arasında mevzuata uygun kesimhanede kesilmiş olmalıdır.

-Besilik erkek sığırlar, 12 aylık yaştan büyük ve ırklarına göre en az karkas ağırlıkları aşağıdaki tablodaki ağırlıklarda olmalıdır. Sığır/ Manda ırklarının verim özelliklerine göre KES'e tanımlaması HAYGEM tarafından yapılır. Kırmızı et üretici birliklerinin bulunduğu yerlerde bir yıl içerisinde kestirdiği desteklemeye esas hayvan sayısı en az 6 baş olan üreticiler bu birliğe üye olmalıdır.

-Kesimi yapılan sığırlar, kesim tarihi itibarıyla geriye dönük 90 günlük besi süresini TÜRKVET kayıtlarına göre müracaatçının işletmesinde tamamlamış olmalıdır ve bu süre;

1) TÜRKVET' e ilk tanımlandığı işletmeden kesime sevk edilen sığırlarda, kesim ile TÜRKVET'e kayıt tarihi arasıdır.

2) 5996 sayılı Kanunun 36'ncı maddesi hükümlerine göre idari para cezası sonucunda işletmeye kaydedilen ve bu işletmeden kesime gönderilen sığırlarda, kesim ile TÜRKVET'e kayıt tarihi arasıdır.

3) Satış yoluyla 2., 3. işletmelere nakledildikten sonra kesime sevk edilen sığırlarda, kesim ile TÜRKVET'teki işletmeye geliş tarihi arasıdır.

4) Destekleme şartlarını taşıyan kurbanlık hayvanların, geçici kurban satış yerinde geçen süreleri de besi süresine dâhil edilir. Kurbanlık hayvanların destekten yararlanması için mevzuata uygun kesimhanede kesilmiş olması gerekmektedir.

5) Başvuru sahibinin farklı işletmelerinde geçen sürelerde besi süresine dâhil edilir.

-Bir yetiştirici en fazla 200 baş sığırı için destekten yararlandırılır.

-Kesim bilgileri, KES veri tabanına kaydedilmiş olmalıdır.

-Bakanlıkça mecburi kesime tabi tutulan erkek sığırlar ile kesim sonrası muayenede karkasın imhasına karar verilen erkek sığırlar için destekleme ödemesi yapılmaz.

Başvuru yeri, şekli ve zamanı ise şu şekilde olmaktadır:

a) Üreticiler, Kırmızı Et Üretici Birliği'nin olduğu yerlerde Birliğe, olmadığı yerlerde ise İl/İlçe Müdürlüklerine 31.01.2021 tarihine kadar başvurur.

b) Üreticiler; besinin başlangıcında, KES'ten alınan işletmede bulunan erkek hayvanlara ait kulak küpe numaralarının belirtildiği besi bildirim formunu; besiye alınan hayvanlara ait kulak küpe numaraları, besiye alınma ve tahmini kesim tarihi ile diğer bilgiler yönünden güncelleyerek KES'e kaydettirir. İşletmeye nakil yoluyla gelen hayvanların besi bildirimleri, işletmeye kayıt edildikleri tarihten itibaren en geç 15 iş günü içerisinde yapılmalıdır. İşletmede doğan ve besiye alınan hayvanlar ise besiye alındıkları tarihten itibaren bildirilmelidir.  Kararın yayımlanmasından sonra besiye alınan hayvanlarda besi bildirim şartı aranır. Bildirimde belirtilen tahmini kesim tarihinin değişmesi durumunda üretici bu değişikliği kesim tarihinden 15 iş günü önce güncelletir.

c) Hayvanların kesimi yapıldıktan sonra üreticiden aşağıdaki belgeler istenir:

1) TCKN/ VKN, TÜRKVET' te kayıtlı işletme numarası ve adreslerinin bulunduğu dilekçe.

2) Kesim ücreti faturası/alındı makbuzu/kesilecek hayvan veya karkasının alım satımına ilişkin satış belgesi.

3) TÜRKVET'ten alınmış İl/İlçe Müdürlüğü onaylı kesim raporu.

ç) Başvurularda fatura/alındı makbuzu/satış belgelerinin aslı veya aslı/dip koçanı İl/İlçe Müdürlüğü tarafından görülerek onaylanan suretleri kabul edilir.

d) İl/İlçe Müdürlükleri ve Kırmızı Et Üretici Birlikleri, yapılan destekleme başvurularını zamanında KES veri tabanına kaydetmekle sorumludur.

Şartları bu şekilde belirlenmiş olan söz konusu Desteklerin, Besilik Sığır ve Manda yetiştiricilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum." dedi.