T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İLÇELERE YÖNELİK EĞİTİM YAYIM ÇALIŞMALARI HIZLA DEVAM EDİYOR

Yayın Tarihi : 22.01.2021

          İlimizdeki Tarımsal Yayım ve Danışmanlık hizmetleri hakkında bilgi veren Tarım ve Orman İl Müdürümüz İbrahim SAĞLAM; "Tarımsal işletme sahiplerinin bilgi, teknik ve yöntemler konusundaki ihtiyaçlarının zamanında ve yeterli düzeyde karşılanması ile ilgili usul ve esasları belirlemek amacı ile Bakanlığımız tarafından Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine dair yönetmelik hazırlanarak uygulamaya konulmuştur.

          Bu Yönetmelik kamu yayım hizmetleri ve sivil toplum örgütleri, ziraat odaları, serbest tarım danışmanlarınca yerine getirilecek tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetlerinin yürütülmesi ile ilgili olarak ilke ve kural belirleme, strateji ve program geliştirme, yönlendirme, özendirme, eğitim, sertifikalandırma, belgelendirme, görev ve sorumluluk tanımlama, izleme, değerlendirme, denetim ve yaptırım uygulama görevleriyle ilgili usul ve esasları, tarımdan girdi alan ve tarıma girdi veren kuruluşların ticari faaliyetleri çerçevesinde yapacakları çiftçi bilgilendirme faaliyetlerine ilişkin usul ve esasları kapsamakta olup 2009 yılında bir serbest tarım danışmanı ile çıktığımız yolda bugün 67 tarım danışmanına istihdam sağlamanın mutluluğunu yaşamaktayız.

          2009 yılında sadece 1 serbest tarım danışmanı tarafından 36 çiftçimize danışmanlık hizmeti verilmiş ve çiftçilerimize almış oldukları bu hizmet karşılığında Bakanlığımızca 9.000 TL destekleme ödemesi yapılmıştır. 2021 yılında danışman sayımız 67'ye yükselerek bu danışmanların hizmet verdiği üretici sayısı 4.080 kişiye ve Bakanlığımız tarafından yapılan destek ise 3.082.000 TL'ye ulaşmıştır. Danışman çalıştırılması suretiyle kamunun bitkisel ve hayvansal üretime yönelik istenilen düzeyde yerine getiremediği yayım faaliyetleri çiftçilerimize ulaştırılmaktadır, Ekimden pazarlanmasına kadar üretimin her aşamasında üreticilerimizin yanında olan danışmanlığın; üretimde kaliteyi arttırmak, birim alandan alınan verimde artış sağlamak, üretim ve bilgilendirmenin her safhasını kayıt altına almak, çevrenin doğal kaynakların ve biyolojik çeşitliliğin korunması için tarımsal işletme sahiplerini ve hedef kitleyi bilgilendirmek, bitkisel ve hayvansal yetiştiricilikte ilaç kalıntısı olmadan üretimi ve pazar aşamasında karşılaşılan sorunların çözümünü sağlayarak, kırsal yerleşimlerin kalkındırılmasına ve kırsal nüfusun yaşam koşullarının iyileştirilmesine katkıda bulunmak gibi misyonları olup bizler de danışman olarak hizmet veren bu genç meslektaşlarımızın istihdamını sağlamanın mutluluğunu yaşamaktayız" dedi.

İl Müdürümüz SAĞLAM açıklamasının devamında: "İl Müdürlüğümüz Pandemiye rağmen eğitim ve yayım çalışmalarına devam etmektedir. Tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetleri ile  yeni bilgi ve teknolojinin üreticilerimize aktarılması, İlimizdeki öncelikli tarımsal sorunlar, bu sorunları ortaya çıkaran nedenler ve çözüm yollarının çiftçilerimize gösterilmesi amacıyla 2020 yılında; 15 adet sahada demonstrasyon, 909 çiftçi toplantısı, 4 adet tarla günü, 1 adet teknik gezi ve 9 adet çiftçi kursu düzenlenmiş ve bu faaliyetlerden toplam 8.368 çiftçimiz yararlanmıştır. Yeni çeşitler, meyvecilikte bakım ve budama teknikleri, toprak numunesi alımı gibi konularda 15 adet demonstrasyon kurulmuş, bu çeşitler ve çeltikte damla sulama, sırta ekim sistemiyle mısır yetiştiriciliği gibi konularda 4 adet tarla günü, bitkisel üretim, hayvan yetiştiriciliği ve gıda kontrol konularında 909 çiftçi toplantısı ile şeftali ve nektarin yetiştiriciliği konusunda bir adet teknik gezi düzenlenmiştir.

Arıcılık, mantar yetiştiriciliği, fındıkta budama ve sürü yönetimi konularında 9 adet çiftçi kursu açılarak 266 çiftçimize sertifika verilmiştir. 2021 yılında çalışmalarımızı yeni teknik ve sistemler ile daha ileri seviyelere taşımayı hedeflemekteyiz. Şimdiden Türkiye tarımına ve çiftçilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum." dedi.