Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
SAMSUN İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    İL MÜDÜRÜ
    İL MÜDÜR YARDIMCILARI
    • BEKİR KARAOSMANOĞLU
    • XX
    • CELAL DEĞİRMENCİ
    ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
    • GIDA VE YEM
    • BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI
    • HAYVAN SAĞLIĞI VE YETİŞTİRİCİLİĞİ
    • BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ
    • TARIMSAL ALTYAPI VE ARAZİ DEĞERLENDİRME ŞUBESİ
    • ÇAYIR MERA VE YEM BİTKİLERİ
    • KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME
    • KOORDİNASYON VE TARIMSAL VERİLER
    • İDARİ VE MALİ İŞLER
    İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
    • ALAÇAM
    • ASARCIK
    • ATAKUM
    • AYVACIK
    • BAFRA
    • CANİK
    • ÇARŞAMBA
    • HAVZA
    • İLKADIM
    • KAVAK
    • LADİK
    • 19 MAYIS
    • SALIPAZARI
    • TEKKEKÖY
    • TERME
    • VEZİRKÖPRÜ
    • YAKAKENT
    BİRİMLER
    • HUKUK
    • DÖNER SERMAYE SAYMANLIĞI
    • SİVİL SAVUNMA
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
  • E - HİZMETLER
    E-DEVLET KAPISI ÜZERİNDEN SUNULAN HİZMETLER
    GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ E-HİZMETLERİ
    • ALO 174 GIDA
    • GIDA GÜVENLİĞİ BİLGİ SİSTEMİ (GGBS)
    BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI MÜD E-HİZMETLERİ
    • TARIM BİLGİ SİSTEMİ
    • BİTKİ KORUMA ÜRÜN. REÇETE YAZMA VE UYG. YETKİSİ
    • BİTKİ PASAPORTU KAYIT VE TAKİP SİSTEMİ ÖN BAŞVURUSU
    • MERA BİLGİ SİSTEMİ
    HAYVAN BİLGİ SİSTEMİ (HBS)
  • PROJELER
  • YAYINLAR
    BRİFİNG RAPORU
    İSTATİSTİKLER
    BROŞÜRLER
    YATIRIMCI REHBERİ
    E-BÜLTEN
    KİTAPLARIMIZ
    SAMTİM DERGİSİ
    TARIMSAL STRATEJİ
    SAMSUN İLİ KURAKLIK EYLEM PLANI
  • BASIN
    BASINDA BİZ
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksSamsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Haber

Fındıkta Gübreleme Zamanı

28.02.2022 / Gösterim Sayısı : 25539 / Arşiv

          Fındık Yetiştiriciliğinde, bitkinin normal gelişimini sürdürebilmesi, bol ve kaliteli ürün vermesi için bilinçli ve dengeli bir gübreleme yapılması gerekir. Konu ile ilgili bir açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim SAĞLAM:

          "Fındık bitkisinin yıl içinde ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin belirlenebilmesi için öncelikle tekniğine uygun şekilde toprak ve yaprak örnekleri alınır ve analizleri yaptırılır. Analiz sonuçlarına göre belirlenen besin maddeleri yani gübreler, bitkiye topraktan ve yapraktan uygulanır.

           Bitkiler ihtiyaç duydukları besin maddelerini kökleri ile alırlar ve bu besin maddelerinin çoğunu topraktan uygulanan gübreler ile karşılarlar. Bitkinin kök dağılımı eğimli ya da düz arazilerde aynı biçimde dağılım göstermez. Eğimli arazilerde kökler eğim yönünde daha fazla iken, düz arazilerde her yönde eşit dağılmaktadır.

           Gübreleme yapılırken eğimli arazilerde köklerin yukarıya doğru 1-2 m, aşağıya doğru 2-3 m kadar geliştiği göz önünde bulundurulmalıdır. Fındık yetiştiriciliğinde tekniğine uygun şekilde ve zamanını geçirmeden gübreleme yapılması, hem verim ve hem de kaliteli ürün elde edesi için önemli olup gübreler bitkinin taç iz düşümüne verilmelidir.

- Fındık tarımında gübreleme; gübrelerin uygulama zamanlarına göre kışlık ve yazlık gübreleme olarak bilinir.

- Fındık bahçelerinde kışlık gübreleme; Kasım ve Şubat ayları arasında fosforlu, potaslı gübreler, çiftlik gübresi ve kireç verilebilir. Toprak analiz sonuçlarına göre tavsiye edilen azotlu gübrenin ilk yarısı Şubat ayı sonlarından Mart ayının ikici yarısına kadar fenoloji takibine göre yapraklanma başlangıcında uygulanabilir.

- Eksikliği görülen fosforlu gübreler; 3 yılda bir fındık ocaklarının dal iz düşümlerinde açılacak 16-32 adet 15-25 cm derinliğe açılacak çukurlara eşit olarak konulup üzerleri kapatılmalıdır.

- Potasyumlu gübreler; 2-3 yılda bir fosforlu gübrelerde olduğu gibi uygulanır ve ayrıca fosforlu gübrelerle birlikte de verilebilir

- Kireç 3-4 yılda bir defa Kasım- Aralık ayları arasındaki dönemde verilir. Dal uçları altındaki 40-50 cm genişliğindeki banda serpilerek 5-10 cm toprak derinliğine karıştırılır.

- Kireç, çiftlik gübreleri ve azotlu gübreler çapalanarak toprağa karıştırılmalıdır.

- Yanmış ya da olgunlaşmış gübreler; Sığır-koyun gübresi, tavuk gübresi, zuruf kompostu 3-4 yılda bir defa Kasım ile Mart ayları arasındaki dönemde fındık dal iz düşümü altında 40-50 cm genişliğindeki banda düzgünce serpilip 5-10 cm'lik toprak derinliğine karıştırılır.

- Bahçeye yanmış ahır gübresi verilmelidir. Yanmamış ahır gübresi ile hastalık ve zararlı etmenler ile yabancı ot tohumları bahçeye taşınarak sorun olabilmektedir.

- Fındık bahçelerinde birinci yarısı şubat mart aylarında yapraklanma başlangıcında uygulanan azotlu gübrenin ikinci yarısı Mayıs ayının ikinci yarısından itibaren Haziran ayının ikinci yarısına kadar analizlerde önerilen miktarlarda verilir.

- Mikroelement gübreleri, eksiklikleri belirlendiğinde topraktan ve yapraktan uygulanabilir. Toprağa, fındık yapraklanmadan önce bir defa da dal uçları altında 30 cm genişliğindeki banda düzgünce serpilir ve 10 cm derinlikte çapalanarak karıştırılır.

- Yapraktan uygulama ise; mayıs ve temmuz ayları arasında 15- 20 gün arayla 2- 3 defada düşük konsantrasyonlardaki çözeltilerin yapraklarda kuru yer kalmayıncaya kadar püskürtülmesi yoluyla uygulanır.

          Fındık Yetiştiriciliğinde gübreleme yapılmadığında veya tekniğine uygun gübreleme programı uygulanmadığında; toprak verimliliğinin yıldan yıla azalış göstereceğini ve toprağın fakirleşerek verim ve kalitesinin düşeceğini ve üreticilerimizin, kışlık ve yazlık gübreleri zamanını geçirmeden bahçelerine vermelerinin önemli olduğunu hatırlatır, bereketli üretim sezonu dilerim." dedi.


Fotoğraf Galerisi (3)

Tüm fotoğrafları görüntülemek için buraya tıklayınız.
Son Haberler
...
İlimizde 2026 Yılı Şap Aşılama Programı 1 Aral ...
...
Samsun’Da Gıda Denetimleri Son Hızla Devam Edi ...
...
Kkydp Kapsamında 63 Yatırımcıya Fındık Hasat F ...
...
Hamsi Avcılığı Denetimleri Devam Ediyor
...
Blıss Projesi Açılış Toplantısı Sinop’Ta Gerçe ...
...
Veteriner Hekim Muayenehane Ve Poliklinik Dene ...

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Kılıçdede mah. Abdülhakhamit cad. No:5 55060 İlkadım/SAMSUN

  • Telefon : 0362 231 37 00 (3 hat)

  • Faks : 0362 233 21 63

  • E-Posta : samsun@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanliği@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI