Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)'nun kuruluş tarihi olan 16 Ekim, bizim de aralarında olduğumuz 150 ülkede Dünya Gıda Günü olarak kutlanmaktadır. Hükümetler, işletmeler, sivil toplum örgütleri, medya, halk ve hatta gençler bir araya gelerek Dünya genelinde farkındalığın artmasını sağlamak suretiyle, kimseyi öncelemeden tüm insanların sağlıklı beslenme ihtiyacının karşılanmasına yönelik tedbirlerin yaygınlaşmasına öncülük etmektedirler.
Konu ile ilgili bir açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim SAĞLAM: "2022 Dünya Gıda Günü, maalesef; sosyal- ekonomik- psikolojik etkileri halen devam eden Pandemi, bölgesel savaş ortamı, buna bağlı enerji ve gıda krizi, iklim değişikliği, artan fiyatlar ve uluslararası gerilimler dâhil olmak üzere çok sayıda küresel sorunu içinde barındıran bir yılda gerçekleşiyor. Tüm bunlarsa küresel gıda güvenliğini olumsuz etkiliyor.
Gelecek nesillere, sürdürülebilir kaynaklar ve daha iyi bir Dünya inşası yolunda bu zamana kadar önemli mesafe kat edilse de maalesef zor bir dönemden geçiyor olmamız bu çabaları ister istemez sekteye uğratmakta. Dünyada halen bazı topluluklar ve insanlar, bulundukları konum ve gelişmişlik seviyesi sebepli insanlığın gelişiminden, inovasyondan veya ekonomik büyümeden maalesef pay alamıyor.
Üzülerek söyleyebilirim ki, mevcut veriler Dünya genelinde milyonlarca insanın sağlıklı bir beslenme için yeterli ekonomik imkânlara sahip olmadığını, bu nedenle gıda güvencesizliği ve kötü beslenme riskiyle karşı karşıya oldukları, hatta bu riski yaşadıklarını bize gösteriyor. Ancak açlığı bitirmek yalnızca arzla ilgili bir mesele değildir. Bugün hâlihazırda Dünyada yaşayan herkesin beslenmesi için yeterli gıda üretilmektedir. Asıl sorun; gıdaya erişimde, bu gıdaların bulunabilirliğinde ve pay edilmesindedir.
Bu sebeple Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 2022 yılının Dünya Gıda Günü temasını; 'KİMSEYİ Arkada Bırakma' (Leave NO ONE behind) olarak belirlemiştir. Ülkemiz genelinde düzenlenen etkinliklerle tüm Dünyada insanların yeterli ve eşit bir şekilde ihtiyacı olan gıdalara ulaşımının sağlanması konusunda bir farkındalık oluşturulmak istenmektedir. Daha güzel yarınlar için, bizler üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz." dedi.
16 Ekim Dünya Gıda Günü etkinliği çerçevesinde İlimizde düzenlenen programda; Kurumumuz Gıda & Yem Şube Müdürlüğü'nün de katılımıyla Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi Fuaye Salonu'nda gerçekleşen etkinliklerde 7. Sınıf öğrencilerimizin katılımı ile 'bayat ekmekten pizza yapma yarışması' düzenlendi. Çocukların bir yandan yaşıtlarıyla rekabetin keyfini sürüp eğlenirken, bir yandan da gıda israfı gibi hayati öneme sahip bir konuda bilinçlendiği etkinlik sonunda dereceye girenlere çeşitli ödüller verildi.
Çeşitli meyve ve sebzelerin kabuk, kök gibi genellikle çöpe giden kısımlarından yemeklerin de yapıldığı programa; Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Profesör Doktor Ersin KÖKSAL, Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat AĞAR, Samsun İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Bekir KARAOSMANOĞLU ve Gıda ve Yem Şube Müdürü Seda TÜRKKAŞ katıldı.