Ülkemizde özellikle fast-food tarzı hızlı gıda üreterek toplu tüketime sunan işletmelerde oluşabilen riskleri bertaraf etmek ve kamu sağlığı ile tüketicilerin gıda güvenilirliği açısından korunması amacıyla bu işletmelerde kızartmada kullanmakta olan yağların resmi kontrolleri önem taşımaktadır.
12.05.2012 tarih ve 28290 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanan 'Kızartmada Kullanılmakta Olan Katı ve Sıvı Yağlar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği' gereğince kızartmada kullanılmakta olan katı ve sıvı yağların polar madde, asit sayısı ve kızarma yağı sıcaklığı kriterleri, kızartmada kullanılmakta olan yağların güvenilirliği ve kalitesinin ölçülmesi için gereklidir.
Konu ile ilgili açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim Sağlam; “ Özellikle fast-food tarzı hızlı gıda üreterek toplu tüketime sunan işletmelerde, 24.01.2024-02.02.2024 tarihleri arasında kızartmada kullanılmakta olan katı ve sıvı yağlara ilişkin resmi kontrollerin yapılması amacıyla Bakanlığımız tarafından ülkemiz genelinde 81 ilimizi kapsayacak şekilde denetim programı başlatılmıştır.
Başlatılan denetimler kapsamında İl ve İlçe Müdürlükleri ekiplerimiz çalışmalarına hız kazandırmıştır. İlimiz genelinde toplam 11.922 adet gıda işletmesi bulunmakta olup bunların 4739 adeti toplu tüketim işletmesi, bu toplu tüketim işletmelerinden 259'u ise fast-food işletmesidir.
2023 yılına baktığımızda yapılan 12 adet kızartma yağı denetiminde bir işletmede olumsuzluğa rastlanmış ve olumsuzluk rastlanan işletmeye toplam 18.449 TL cezai işlem uygulanmıştır.
Başlatılan program kapsamında İlimizde faaliyet gösteren 259 adet fast-food işletmesinde gerekli kontroller yapılacak olup uygunsuzluk tespit edilen işletmeler hakkında gerekli cezai işlemler uygulanacaktır." şeklinde konuştu.