Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
SAMSUN İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    İL MÜDÜRÜ
    İL MÜDÜR YARDIMCILARI
    • BEKİR KARAOSMANOĞLU
    • XX
    • CELAL DEĞİRMENCİ
    ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
    • GIDA VE YEM
    • BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI
    • HAYVAN SAĞLIĞI VE YETİŞTİRİCİLİĞİ
    • BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ
    • TARIMSAL ALTYAPI VE ARAZİ DEĞERLENDİRME ŞUBESİ
    • ÇAYIR MERA VE YEM BİTKİLERİ
    • KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME
    • KOORDİNASYON VE TARIMSAL VERİLER
    • İDARİ VE MALİ İŞLER
    İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
    • ALAÇAM
    • ASARCIK
    • ATAKUM
    • AYVACIK
    • BAFRA
    • CANİK
    • ÇARŞAMBA
    • HAVZA
    • İLKADIM
    • KAVAK
    • LADİK
    • 19 MAYIS
    • SALIPAZARI
    • TEKKEKÖY
    • TERME
    • VEZİRKÖPRÜ
    • YAKAKENT
    BİRİMLER
    • HUKUK
    • DÖNER SERMAYE SAYMANLIĞI
    • SİVİL SAVUNMA
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
  • E - HİZMETLER
    E-DEVLET KAPISI ÜZERİNDEN SUNULAN HİZMETLER
    GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ E-HİZMETLERİ
    • ALO 174 GIDA
    • GIDA GÜVENLİĞİ BİLGİ SİSTEMİ (GGBS)
    BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI MÜD E-HİZMETLERİ
    • TARIM BİLGİ SİSTEMİ
    • BİTKİ KORUMA ÜRÜN. REÇETE YAZMA VE UYG. YETKİSİ
    • BİTKİ PASAPORTU KAYIT VE TAKİP SİSTEMİ ÖN BAŞVURUSU
    • MERA BİLGİ SİSTEMİ
    HAYVAN BİLGİ SİSTEMİ (HBS)
  • PROJELER
  • YAYINLAR
    BRİFİNG RAPORU
    İSTATİSTİKLER
    BROŞÜRLER
    YATIRIMCI REHBERİ
    E-BÜLTEN
    KİTAPLARIMIZ
    SAMTİM DERGİSİ
    TARIMSAL STRATEJİ
    SAMSUN İLİ KURAKLIK EYLEM PLANI
  • BASIN
    BASINDA BİZ
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksSamsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Haber

Samsun’da Kenevir Üretimi Artıyor

9.09.2024 / Gösterim Sayısı : 2613 / Arşiv

          Kenevirin son kalesi Samsun'da hasat zamanı. Üretim izni ile Havza ve Vezirköprü ilçelerimizde gerçekleştirilen kenevir üretimi kadim zamandan beri tarımı bilinen ürün Samsun için önemli bir katma değerdir. Sözleşmeli tarım modeli ve sanayide değerlendirilmesi ile birlikte ( ip, kedi kumu vs ) kenevir üreticilerimiz için iyi bir münavebe bitkisi olarak ilimize ve ülkemize yüksek katma değer sağlıyor.

          2013 yılında 7 dekara kadar azalan kenevir üretimi, 2020 yılında 2633 da tohum, 14 da alanda lif üretimi amacıyla ekilmiştir.  Sonraki yıllarda giderek üretim de artış gözlenmiştir.

          Bakanlığımızın tarımsal desteklemeler deki münavebe kuralları da dikkate alındığında kenevirin yazlık tarla bitkileri için iyi bir münavebe bitkisi olduğu bilinmekte bu durumda 2022 yılında başlayan yatırımlarla birlikte yine Samsun için öncelikli ürünler arasında olan kenevir 2024 yılı için 1 Ocak'ta başlayan üretim izini müracaatı ile Havza ve Vezirköprü ilçelerimizde 253 üretici ile 1650, 585 da tohum 3228,93  da lif olmak üzere toplam 4879,515  da alanda kenevir üretimi yapılmaktadır.

          Endüstri ve sanayi bitkisi olan kenevirin Samsunda ki önemi kültürünün bilinmesi, girdi maliyetlerinin (ilaç gübre vs) diğer yazlık ürünlere göre düşük olması kışlık ürünlerden sonra yetiştiriciliğinin ekolojik olarak uygun olması ve sözleşmeli tarıma konu olması açısından önemini artırmaktadır.

          Konu ile ilgili Samsun İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim Sağlam, “Mamül değil hammadde olan kenevirin sanayisi ile birlikte kıtığı (lif alındıktan sonra kalan çubuk) lifi ve tohumu ile yeşil altın olarak ilimizde tarımı artarak devam etmektedir. Ürünün sadece CBD ve THC olarak değerlendirilmesi kenevire haksızlık olacaktır. Kadim zamandan beri tarımı bilinen ürün Samsun için önemli bir katma değerdir. Sözleşmeli tarım modeli ve sanayide değerlendirilmesi ile birlikte ( ip, kedi kumu vs ) kenevir üreticilerimiz için adı geçen ilçe ve alanlarda iyi bir münavebe bitkisi olarak ilimize ve ülkemize yüksek katma değer sağlayacaktır. 1 Eylül 2024 tarihi ile başlayan ÇKS –TBS müracaatları ile üreticilerimizin 2025 yılı ürün güncellemelerini tamamlayıp 1 Nisan 2025 yılında ise Kenevir dosyalarını İlçe müdürlüklerimize açtırmaları gerekmektedir. Üretim izinlerinin Kaymakamlık makamınca verileceğini unutmadan sözleşmeli tarım yapacak üreticilerimizin Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce örneği yayınlanan “Sözleşme" formatına uygun biçimde hazırlanan sözleşmelerin bir nüshasının İlçe Müdürlüklerimize bırakılması önem arz etmektedir. Bakanlığımız yeni destekleme modelinde sözleşmeli tarımın önemli olduğunu bir kez daha hatırlatmak isterim. Üreticilerimizin ürünü bol kazancı bereketli olsun" dedi.


Fotoğraf Galerisi (9)

Tüm fotoğrafları görüntülemek için buraya tıklayınız.
Son Haberler
...
İlimizde 2026 Yılı Şap Aşılama Programı 1 Aral ...
...
Samsun’Da Gıda Denetimleri Son Hızla Devam Edi ...
...
Kkydp Kapsamında 63 Yatırımcıya Fındık Hasat F ...
...
Hamsi Avcılığı Denetimleri Devam Ediyor
...
Blıss Projesi Açılış Toplantısı Sinop’Ta Gerçe ...
...
Veteriner Hekim Muayenehane Ve Poliklinik Dene ...

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Kılıçdede mah. Abdülhakhamit cad. No:5 55060 İlkadım/SAMSUN

  • Telefon : 0362 231 37 00 (3 hat)

  • Faks : 0362 233 21 63

  • E-Posta : samsun@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanliği@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI