Kokarca Böceği ile Mücadele ve Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli Konulu Eğitim Toplantısı düzenlendi. Toplantıya Salıpazarı Kaymakamı Ahmet Faruk Beyazıt, Salıpazarı Belediye Başkanı Refaattin Karaca, Samsun Tarım ve Orman İl Müdürümüz İbrahim Sağlam, Salıpazarı Ziraat Odası Başkanı, kurum amirleri, muhtarlar ve üreticiler katıldı.
Toplantıda bir konuşma yapan İl Müdürümüz İbrahim Sağlam Kahverengi Kokarca İle Mücadele ve Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli hakkında şu açıklamalarda bulundu: "Dünya genelinde 300'den fazla bitki ve üründe zarar yapan ve istilacı bir tür olan Kahverengi kokarca, Ülkemize ilk defa, 2017 yılında Gürcistan'dan giriş yapmış, 2019 yılında Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun ve İstanbul'da görülmüştür.
İlimizde, ilk defa 2019 yılında Terme İlçesi'nde varlığı saptanan zararlının, İl Müdürlüğümüzce hazırlanan eylem planı çerçevesinde; günümüze kadar yapılan surveyler ve arazi gözlemleri ile zararlı popülasyonunun, ekonomik zarar eşiğinin altında olduğu gözlem-lenmiştir. 2023 yılında, Temmuz ayı sonuna kadar yapılan surveyler ve bahçe kontrollerinde zararlı görülmekle beraber ekonomik zarar eşiğine ulaşmamıştır. Ancak Ağustosun ilk haftasından itibaren Çarşamba ve Terme İlçelerinde bazı lokasyonlarda ( Çarşamba-Karaağaç, Arımköseli, Mahmutlu; Terme-Sarayköy) ardından Tekkeköy ( kirazlık), İlkadım (Merkez Kadifekale, Canik (Devgeriş), Salıpazarı (Kalfalı) İlçelerinde zararlı popülasyonunda artış gözlemlenmiştir. Eylül ayında da zararlı popülasyon artışı devam etmiş ve kışlamak maksadıyla ev, ahır, kümes, seren gibi kapalı mekanlara yönelmiştir. Kahverengi kokarca mücadele çalışmalarımızı 2023 yılından bu yana sahada tüm teknik ekibimizle birlikte yoğun bir şekilde yürütüyoruz. Önceliğimiz üreticilerimizin bilgilendirilmesi için her ilçede mahalle mahalle eğitim çalışmaları düzenlemek ve mücadelesi ile ilgili halkımızı bilinçlendirmek.
Tüm istilacı türlerde olduğu gibi Kahverengi kokarcanın da hızlı üreme ve popülâsyonunu artırma, sıcaklık, nem gibi farklı iklim koşullarına adaptasyon yeteneğinin yüksek oluşu, yaklaşık 100 km yüksekliğine varan yüksek uçma yeteneği ,doğal düşmanlarının olmayışı ve nakliye aracılığıyla ticari yolla kolaylıkla yayılması gibi özelliklerinden dolayı mücadelesi çok güç ve zahmetlidir.
Polifag bir zararlı olan Kahverengi kokarca; İlimiz için başta fındık olmak üzere elma, armut, şeftali, ceviz, kivi, trabzon hurması, incir, mısır, çeltik, fasulye, soya fasulyesi, domates, biber, patlıcan gibi ekonomik değeri olan birçok ürün için verim ve kalite kaybı riski oluşturmaktadır.
Erginleri ve nimfleri birçok meyve ve sebzede emgi yaparak zarar verir. Meyvelerde şekil bozukluklarına, mısır ve soyada danelerin tohum özelliğini yitirmesine sebebiyet verir. Özellikle fındıkta boş, şekilsiz ve lekeli meyve oluşumuna neden olur.
Kahverengi kokarca, insan sağlığı açısından bir tehlike oluşturmamakla beraber yaz mevsimi sonunda kışlamak için özellikle ev, depo gibi korunaklı alanları tercih ettiği için fiziki rahatsızlık oluşturmaktadır. Sonbaharda kışlaklara çekilme safhasında ve ilkbaharda kışlaklardan çıkmadan önce yapılacak olan kışlaklarda erginlerin toplanması ve imhası şeklinde mekanik mücadele, yıl içerisinde oluşabilecek popülasyon artışını engelleyecektir. Bu kapsamda zararlı kış dönemini, nisan ayının sonuna kadar kışlaklarda geçirdiğinden, kışlamış erginlerin kışlaklardan dağılmadan önce süpürülerek veya elektrik süpürgesi ile çekilerek imha edilmesi önemlidir. Ayrıca evlerin duvarlarındaki yarıklar, çatlaklar ve çatı aralıklarının kapatılması, pencere ve kapılara ince gözenekli sinek tellerinin monte edilmesi suretiyle Kahverengi Kokarcanın iç mekânlara girişinin engellenmesi sağlanabilir. Bahar aylarında uygun sıcaklıklar oluştuğunda, kahverengi kokarca erginlerinin tarım alanlarında görülmesi halinde ise ilgili teknik talimata göre, ruhsatlı bitki koruma ürünleri ile ilaçlı mücadele yapılması gerekmektedir" dedi.
Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli hakkında bilgiler veren İl Müdürümüz İbrahim Sağlam konu ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: "14 Eylül 2023 tarih ve 32309 Sayılı Resmi Gazete' de yayımlanan, Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından açıklanan 2025-2027 yıllarında yapılacak olan" Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemeler" konusunda ilçe ilçe mahalle mahalle gezerek teknik personelimiz ile birlikte üreticilerimizi de bilgilendiriyoruz.
Sayın Bakanımız İbrahim Yumaklı tarafından hayata geçirilen yeni düzenlemeyle birlikte, bitkisel üretim planlaması eylül ayı itibarıyla hayata geçirildi. Birçok ilki barındıran bitkisel üretimde yeni destekleme modeli başlıyor. Verilen tarımsal kredileri tamamen üretim planlamasına odakladık. Hibe programları, sözleşmeli üretim, kayıtlılık, tarım sayımı, işlenmeyen arazilerin tarımsal üretime kazandırılması gibi konuları üretim planlamasının en önemli başlıkları olarak ortaya koyduk. Bunu sadece bitkisel üretimi planlarken yapmadık. Hayvansal üretim başlığı ile su ürünleri başlığını da planlarken oradaki destekleri sadeleştirmiş olduk.
Üretim planlamasına başlarken stratejik ürünlerden başlamayı hedefledik. 13 stratejik ürün, hububat, baklagil, yağlı tohumlar ve diğer dediğimiz patates ve soğan. Gıda arz güvenliğimiz önemliydi, insan ve hayvan beslenmesi önemliydi ve sanayimizin ham madde temini önemliydi. Artı bir dediğimiz de yem bitkileri. Bakanlık olarak 13 artı 1 ürünle 1 Eylül 2024 itibarıyla üretim planlaması ile üretilen ürünleri planlama kapsamına almış olduk.
Destekler ilk kez üretim döneminden önce açıklandı. 2025-2027 yıllarını kapsayan 3 yıl boyunca geçerli olacak üretim destekleri yine bu süreçte açıklanmış oldu.
Stratejik ürünlere ilave planlama desteği yine ilk kez bu modelde gerçekleştirilmiş olacak.
Destek tutarlarının girdi maliyetleri baz alınarak belirlenmesi ve değişime göre güncellenmesi bu modelde söz konusu olacak.
Su kısıtı olan bölgelerde kademeli üretime dahil olan ürünlere de ilave destek olacak.
Kamu tarafından geliştirilen yerli ve milli tohumlara da ilave destek vermiş olacağız.
Bitkisel üretim planlamasında yer alan üreticilerimiz, hangi havzada, hangi ürünü ekerse nasıl bir destek alacağını bugünden itibaren önümüzdeki 3 yıl boyunca biliyor olacak" dedi.
Toplantıda konuşma yapan Salıpazarı Kaymakamı Ahmet Faruk Beyazıt, şunları söyledi:" İl Müdürümüz İbrahim Sağlam'a kahverengi kokarca konusunda ciddi mesai harcayıp, koordinasyonu sağladığı için, farkındalık oluşturduğu için teşekkür ediyorum. Gelinen noktada özellikle üreticilerimizin farkındalığı ve bu konudaki hissiyatının görülmesi bizleri de mutlu ediyor. Biz de ilçemiz ve ilimiz tarımı için ciddi tehlike oluşturan kahverengi kokarcanın hem takibiyle hem de biyolojik mücadelesiyle ilgili çalışmaları çok önemsiyor ve yakından takip ediyoruz. Sahada teknik personel ile birlikte üreticilerimizin ilaçlama ve mekanik mücadelesi ile kokarca popülasyonunun ciddi manada baskılanacağını düşünüyorum. Mekanik mücadele, kimyasal mücadele, biyoteknik ve biyolojik mücadelenin tamamı kullanılarak devam eden çalışmalar, bundan sonraki süreçte de inşallah aynı kararlılıkla devam edecek. Bütün kurumlar üzerine düşen çalışmaları yerine getirecek biz de bu çalışmaların her aşamasında üreticilerimizin yanında olacağız. Bir anda bu zararlının ortadan kalkması mümkün değil, bu zararlıyla bir süre mücadele edeceğiz. Ama zararını en alt seviyeye düşürerek, en alt seviyede tutarak bu mücadeleyi gerçekleştireceğiz. Ben bu süreçte İl Müdürümüze, İlçe Müdürümüze, teknik personelimize, katkı veren kişi ve kurumlara, tarım sektörü paydaşlarımıza, tüm emek ve çabasını ortaya koyan üreticilerimize teşekkür ediyorum. " dedi.