Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
SAMSUN İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    İL MÜDÜRÜ
    İL MÜDÜR YARDIMCILARI
    • BEKİR KARAOSMANOĞLU
    • XX
    • CELAL DEĞİRMENCİ
    ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
    • GIDA VE YEM
    • BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI
    • HAYVAN SAĞLIĞI VE YETİŞTİRİCİLİĞİ
    • BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ
    • TARIMSAL ALTYAPI VE ARAZİ DEĞERLENDİRME ŞUBESİ
    • ÇAYIR MERA VE YEM BİTKİLERİ
    • KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME
    • KOORDİNASYON VE TARIMSAL VERİLER
    • İDARİ VE MALİ İŞLER
    İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
    • ALAÇAM
    • ASARCIK
    • ATAKUM
    • AYVACIK
    • BAFRA
    • CANİK
    • ÇARŞAMBA
    • HAVZA
    • İLKADIM
    • KAVAK
    • LADİK
    • 19 MAYIS
    • SALIPAZARI
    • TEKKEKÖY
    • TERME
    • VEZİRKÖPRÜ
    • YAKAKENT
    BİRİMLER
    • HUKUK
    • DÖNER SERMAYE SAYMANLIĞI
    • SİVİL SAVUNMA
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
  • E - HİZMETLER
    E-DEVLET KAPISI ÜZERİNDEN SUNULAN HİZMETLER
    GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ E-HİZMETLERİ
    • ALO 174 GIDA
    • GIDA GÜVENLİĞİ BİLGİ SİSTEMİ (GGBS)
    BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI MÜD E-HİZMETLERİ
    • TARIM BİLGİ SİSTEMİ
    • BİTKİ KORUMA ÜRÜN. REÇETE YAZMA VE UYG. YETKİSİ
    • BİTKİ PASAPORTU KAYIT VE TAKİP SİSTEMİ ÖN BAŞVURUSU
    • MERA BİLGİ SİSTEMİ
    HAYVAN BİLGİ SİSTEMİ (HBS)
  • PROJELER
  • YAYINLAR
    BRİFİNG RAPORU
    İSTATİSTİKLER
    BROŞÜRLER
    YATIRIMCI REHBERİ
    E-BÜLTEN
    KİTAPLARIMIZ
    SAMTİM DERGİSİ
    TARIMSAL STRATEJİ
    SAMSUN İLİ KURAKLIK EYLEM PLANI
  • BASIN
    BASINDA BİZ
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksSamsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Haber

19 Mayıs İlçemizde Renkli Karnabahar Hasadı Gerçekleştirildi

19.12.2024 / Gösterim Sayısı : 395 / Arşiv

​          19 Mayıs İlçesi Yukarı Engiz mahallesinde Renkli Karnabahar Hasadı konulu tarla günü düzenlendi. Programa İl Müdürümüz İbrahim Sağlam, Ziraat Odası Başkanı, şube ve ilçe müdürleri ile üreticiler katıldı.

           Programda bir konuşma yapan İl Müdürümüz İbrahim Sağlam, ilimizde kışlık sebze üretimi ile ilgili şunları söyledi: “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında (TAKEP), İl Müdürlüğümüzce Renkli Karnabahar Üretimini Geliştirme Projesi kapsamında 29 üreticiye 100 dekar alanda ekilmek üzere 220.000 adet renkli karnabahar fidesi (154 000 mor renkli karnabahar, 66 000 Turuncu renkli karnabahar ) temin edilmiştir.

          Toplam bütçesi 1 300 869,00 TL olan projenin %75'i Bakanlık katkısı %25'i çiftçi katkısından oluşmaktadır.

           Ülkemizde 2023 yılı üretim sezonunda 1 120 034 dekar alanda 3 491 127 ton kışlık sebze (Beyaz Baş Lahana, Kırmızı Baş Lahana, Kara Lahana,  Karnabahar, Ispanak, Pırasa ve Turp) üretimi gerçekleşmiştir. İlimizde ise toplam sebze üretimi (1.010.000) bir milyon on bin ton civarında olup, kışlık sebze üretimi ise 100 997 dekara alanda 537 798 ton olarak gerçekleşmiştir. Kışlık sebze üretim alanlarının  %8,81sine sahipken üretimin %15,11 nü ilimiz tarafından karşılanmaktadır. İlimiz kışlık sebze alanlarının yaklaşık %84,'ünü, karşılamaktadır.

           İlimizde 2023 yılında 17 545 dekar alanda Karnabahar üretimi yapılmış olup; 70.098 ton üretim gerçekleşmiştir. Üretimin tamamına yakını Bafra ilçemizde gerçekleştirilmektedir. İlimizde üretilen karnabaharın büyük çoğunluğu iç piyasada tüketilmekte iken 2023 yılında yaklaşık 5 000 tona yakın ihracat gerçekleştirilmiştir. 2024 yılında da yaklaşık 17.000 dekar alanda 60.000 ton yakın üretim beklenmektedir.

           Turuncu Karnabahar, Dikim sonrası ortalama 75-80 günde hasat olgunluğuna ulaşırken Mor Karnabahar, dikim sonrası ortalama 85-110 günde hasat olgunluğuna ulaşmaktadır. Proje kapsamında 20 Ağustos -10 Eylül tarihleri arasında fide teslimleri yapılmıştır. Dekara 2200 adet bitki dikilmiş olup dekara verim beklentimiz 2 ton dur.

           İlimizden kışlık sebze ihracatı geçmiş yıllarda düşük miktarlarda seyretmesine karşın 2020 üretim sezonundan itibaren İlimizden direk ve dolaylı olarak ihracat yapan firmalar tarafından ilçemizde üretilen kışlık sebze (Pırasa Brokoli Baş Lahana Karnabahar) yaklaşık 4250 ton olan ihracatımız 2023 üretim sezonunda yaklaşık 8 000 ton seviyelerine ulaşmıştır" dedi. 


Fotoğraf Galerisi (16)

Tüm fotoğrafları görüntülemek için buraya tıklayınız.
Son Haberler
...
İlimizde 2026 Yılı Şap Aşılama Programı 1 Aral ...
...
Samsun’Da Gıda Denetimleri Son Hızla Devam Edi ...
...
Kkydp Kapsamında 63 Yatırımcıya Fındık Hasat F ...
...
Hamsi Avcılığı Denetimleri Devam Ediyor
...
Blıss Projesi Açılış Toplantısı Sinop’Ta Gerçe ...
...
Veteriner Hekim Muayenehane Ve Poliklinik Dene ...

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Kılıçdede mah. Abdülhakhamit cad. No:5 55060 İlkadım/SAMSUN

  • Telefon : 0362 231 37 00 (3 hat)

  • Faks : 0362 233 21 63

  • E-Posta : samsun@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanliği@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI