Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
SAMSUN İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    İL MÜDÜRÜ
    İL MÜDÜR YARDIMCILARI
    • BEKİR KARAOSMANOĞLU
    • XX
    • CELAL DEĞİRMENCİ
    ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
    • GIDA VE YEM
    • BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI
    • HAYVAN SAĞLIĞI VE YETİŞTİRİCİLİĞİ
    • BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ
    • TARIMSAL ALTYAPI VE ARAZİ DEĞERLENDİRME ŞUBESİ
    • ÇAYIR MERA VE YEM BİTKİLERİ
    • KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME
    • KOORDİNASYON VE TARIMSAL VERİLER
    • İDARİ VE MALİ İŞLER
    İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
    • ALAÇAM
    • ASARCIK
    • ATAKUM
    • AYVACIK
    • BAFRA
    • CANİK
    • ÇARŞAMBA
    • HAVZA
    • İLKADIM
    • KAVAK
    • LADİK
    • 19 MAYIS
    • SALIPAZARI
    • TEKKEKÖY
    • TERME
    • VEZİRKÖPRÜ
    • YAKAKENT
    BİRİMLER
    • HUKUK
    • DÖNER SERMAYE SAYMANLIĞI
    • SİVİL SAVUNMA
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
  • E - HİZMETLER
    E-DEVLET KAPISI ÜZERİNDEN SUNULAN HİZMETLER
    GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ E-HİZMETLERİ
    • ALO 174 GIDA
    • GIDA GÜVENLİĞİ BİLGİ SİSTEMİ (GGBS)
    BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI MÜD E-HİZMETLERİ
    • TARIM BİLGİ SİSTEMİ
    • BİTKİ KORUMA ÜRÜN. REÇETE YAZMA VE UYG. YETKİSİ
    • BİTKİ PASAPORTU KAYIT VE TAKİP SİSTEMİ ÖN BAŞVURUSU
    • MERA BİLGİ SİSTEMİ
    HAYVAN BİLGİ SİSTEMİ (HBS)
  • PROJELER
  • YAYINLAR
    BRİFİNG RAPORU
    İSTATİSTİKLER
    BROŞÜRLER
    YATIRIMCI REHBERİ
    E-BÜLTEN
    KİTAPLARIMIZ
    SAMTİM DERGİSİ
    TARIMSAL STRATEJİ
    SAMSUN İLİ KURAKLIK EYLEM PLANI
  • BASIN
    BASINDA BİZ
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksSamsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Haber

19 Mayıs ve Ladik İlçelerimizde ‘Sorgum Sudan Otu Melezi Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi’ Kapsamında Tohum Teslim Töreni Düzenlendi

8.05.2025 / Gösterim Sayısı : 389 / Arşiv

          Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce yürütülen “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" kapsamında, İlimizde uygulamaya konulan Sorgum Sudan Otu Melezi Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi ile 19 Mayıs ve Ladik  ilçelerimizde tohum teslim töreni düzenlendi. Törene 19 Mayıs Kaymakamı İbrahim Civelek, İl Müdürümüz İbrahim Sağlam, Tarım Kredi Kooperatifleri Samsun Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Karagaytan, Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, Şube ve İlçe Müdürleri, Oda, Birlik ve Kooperatif başkanları ile üreticiler katıldı. Programda bir konuşma yapan İl Müdürümüz İbrahim Sağlam, İlimizde “Sorgum Sudan Otu Melezi Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesinin Uygulamaya Konulması ve Sorgum Sudan Otu Melezi Tohumluk Desteği" konularında bilgi verdi:

         “Yem bitkileri, hayvan beslemede, toprağın korunmasında, verimliliğinin artırılmasında, ekim nöbetinde (değişimli ekim) ve yeşil gübre olarak çok önemli bir yer tutmaktadır.

     Yem bitkileri üretiminde İlimiz, 381 bin ton fiğ (yeşil ot) üretimiyle 1. Sırada ve ülkedeki üretim payı %18,40'dır. 35 bin ton yem bezelyesi üretimi ile 3. Sırada üretim payı ise %8 ve 1,1 milyon ton silajlık mısır üretimi ile 6. Sıra yer almaktadır. Yem bitkileri üretiminde de son yıllar önemli bir artış göstermiş ve 665 bin dekar alanda 1.836.213 (yeşil ot) ton üretime ulaşmıştır. Ladik ilçemizde ise  23.045 dekar alanda 57.765 ton (yeşil ot) üretim sağlanmıştır.

           Türkiye'de işlenen tarım alanı 24.002.092 ha olup Samsun'da işlenen tarım alanı 380.743 ha ile Türkiye'nin % 1.59'una sahiptir. Samsun'un 972.459 ha yüzölçümünün % 39,05'i işlenen tarım alanıdır. Samsun ili işlenen tarım alanı bakımından ülkemizde 16. sıradadır.

           ÇKS'ne kayıtlı 76.448 çiftçimiz bulunmakla birlikte, 2.857.392 dekar arazi kayıt altına alınmış olup, ekili arazimizin %75'e tekabül etmektedir.

           2025 yılında Türkiye Üretim Planlaması Destekleme Modeli Kapsamında; 1. Grup Yem bitkisine Temel Destek 244 TL, Planlı Üretim Desteği 244 TL, Su Kısıtı Desteği 195 TL, Sertifikalı Tohum kullanımı 98 TL ve Katı Organik Gübre Kullanımı 51 TL olmak üzere Toplam 832 TL destek ödenecektir. 2. Grup Yem bitkisine ise Temel Destek 317 TL, Planlı Üretim Desteği 317 TL, Sertifikalı Tohum kullanımı 146 TL ve Katı Organik Gübre Kullanımı 51 TL olmak üzere Toplam 831 TL destek ödenecektir.

           İlimizde mera alanımız 159.811 da olup ilimiz yüzölçümünün %1,71'ini mera alanları oluşturmaktadır. Mera Islah Projeleri kapsamında 68.310 da alanda ıslah çalışmaları tamamlanmış,  3.965 da alanda da çalışmalar devam etmektedir. Mera alanlarımızın yaklaşık %46'sı ıslah edilmiştir.

         Ayrıca 2024 - 2026 yılları arasında Havza ilçesi Ereli Mahallesinde Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Ondokuzmayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi işbirliği ile 583 da alanda Mera Islah ve Amenajman Projesi de uygulamaya alınmıştır.

         İlimizde yetiştiriciliği yapılan hayvanların kaba yem gereksiniminin tamamını yem bitkisi ekilen alanlardan, mera alanlarından, otlatmaya açık fındık ve orman alanları ve tarla ürünlerinden elde ettiğimiz samanlardan karşılamaktayız.  358 bin büyükbaş hayvan, 257 bin küçükbaş hayvan mevcudu olduğu düşünüldüğünde, İlimizin 1 milyon 269 ton kuru ot ihtiyacı olmakla birlikte, 944 bin ton kaba yem üretimimiz ve 325 bin ton da kaba yem açığımız bulunmaktadır. Bu nedenle uygulanan yem bitkileri projeleri önem arz etmektedir.

         İlimizde  kaba yem ihtiyacının kapatılması amacıyla Toplam proje bedeli yaklaşık 500.000 TL olan, %75'i Bakanlığımız BÜGEM desteği ve %25 çiftçi katkısı ile 2025 yılında Sorgum Sudan Otu Melezi Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi uygulamaya konulmuştur. Proje kapsamında 13 ilçede (Ayvacık, Çarşamba, Tekkeköy, Yakakent ilçeleri hariç) 148 çiftçiye 1.819 dekar alanda ekim yapılmak üzere ( tonka,  honey, jumbo star toplam 5.300 kg tohum desteği sağlanacaktır.

          Proje ile ilimiz  hayvan varlığının ihtiyacı olan yem bitkileri üretiminin arttırılarak kaliteli kaba yem açığının azaltılması ve mevcut hayvancılık işletmelerinin arazilerinde sorgum sudan otu melezinin silajlık yetiştirmeye teşvik etmek suretiyle, işletmelerin kaba yem maliyetlerinin azaltılması ile daha fazla kazanç sağlamaları, uzun yıllardır su tüketimi yüksek olan silajlık mısıra alternatif olarak su tüketimi daha düşük ve bununla birlikte verimi yüksek olan Sudan Sorgum Otunun ekilişini yaygınlaştırılması hedeflenmektedir.

           Devletimiz Tarım ve Orman Bakanlığı, DOKAP, Büyükşehir Belediye Başkanlığımız, YİKOP ve yerel yönetimlerimizin destekleri ile üreticilerimizin hayvanlarının kaba yem ihtiyacını temin etmek amacıyla geçmiş yıllarda birçok proje uygulanmış ve gelecekte de uygulanmaya devam edecektir." dedi.


Fotoğraf Galerisi (25)

Tüm fotoğrafları görüntülemek için buraya tıklayınız.
Son Haberler
...
İlimizde 2026 Yılı Şap Aşılama Programı 1 Aral ...
...
Samsun’Da Gıda Denetimleri Son Hızla Devam Edi ...
...
Kkydp Kapsamında 63 Yatırımcıya Fındık Hasat F ...
...
Hamsi Avcılığı Denetimleri Devam Ediyor
...
Blıss Projesi Açılış Toplantısı Sinop’Ta Gerçe ...
...
Veteriner Hekim Muayenehane Ve Poliklinik Dene ...

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Kılıçdede mah. Abdülhakhamit cad. No:5 55060 İlkadım/SAMSUN

  • Telefon : 0362 231 37 00 (3 hat)

  • Faks : 0362 233 21 63

  • E-Posta : samsun@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanliği@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI