İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Tarafından Düzenlenen ve 6 İlden Gelen Kontrol Görevlisi Adayın Katıldığı "Gıda Kontrol Görevlisi Eğitimi" Atakum Gran Amisos Otel'de Yapılan Törenle Başlamıştır.
5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Kontrol Görevlisi Eğitim Düzenleme Prosedürü gereği; Samsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 03-07 Ekim 2016 tarihleri arasında gerçekleşecek olan "Gıda Kontrol Görevlisi Eğitimi" 3 Ekim 2016 tarihinde Atakum Grand Amisos Otel'de, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü, İl Kontrol Laboratuvar Müdürü, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürleri ve Şube Müdürlerinin de katılımıyla yapılan açılış töreni, ile başlamıştır.
Törende konuşan Gıda ve Yem Şube Müdürü Semra GÜLTEN "13 Haziran 2010 tarih ve 27610 sayılı resmi gazetede yayımlanan Kanun kapsamında yapılan çalışmalarla gıda güvenliği denetimi noktasında yetki karmaşasına son verilmiş olup, Bakanlığımız bu alanda tam yetkiyle yetkilendirilmiştir.
Güvenilir gıda sağlıklı yaşam çerçevesinde gıda mevzuatlarımız AB mevzuatlarına uyumlu hale getirilerek, gıda güvenliği denetim sistemi yeniden tesis edilmiştir.
Tarladan sofraya, gıdanın birincil üretiminden tüketicinin sofrasına kadar olan sürecin her aşamasında gıda güvenilirliğini öne çıkaran ve kritik kontrol noktalarında ciddi denetimleri ön gören bir anlayış getirilmiştir. Bu anlayış doğrultusunda;
İlimizdeki 12029 gıda işletmesi bulunmaktadır. 2016 yılı 9 aylık süreçte; bu işletmelerde toplam10.527 denetim yapılmış olup, 1800 adet numune alımı gerçekleşmiştir.
Çoğu sektörde olduğu gibi gıda ile ilgili sektörlerde de artık belirleyici olan taleplere ve tercihleri yönlendiren üreticiler değil, tüketicilerdir. Bu süreçte tüketicinin sağlığını korumak, hijyen ve kalite standartlarını belirlemek yani kısaca güvenilir gıda arz etmek zorunluluğu vardır.
Vatandaşlarımızın güvenilir gıda ulaşması, sağlıklı ve bilinçli gıda tüketiminin sağlanması noktasında Bakanlığımız çok önemli görevler üstlenmektedir.
Gıda kontrolörleri yaptıkları izleme, gözetim doğrulama, tetkik, numune alma ve analiz gibi uygulamalarla bu amaca en büyük katkıyı vermektedir. Bu kapsamda gıda kontrol görevlileri üzerlerine düşen bu sorumluluk bilinciyle, ilgili kanun, yönetmelik ve prosedürler dahilinde kendilerini sürekli yenilemeleri gerekmektedir.
Bu amaçla İl Müdürlüğü olarak düzenlediğimiz bu eğitim programının katılan personele faydalı olmasını umut ederek, tüm çalışma hayatlarına ışık tutmasını diliyorum" dedi.
Daha sonra konuşma yapan İl Müdürü Nail Kırmacı "5996 Sayılı Kanun hem gıda güvenliği, hem bitki sağlığı hem de hayvan sağlığı açısından çok önemli olup bu kanunla gıda kontrolleri ile ilgili tüm yetkiler Bakanlığımıza verilmiştir.
Gıda güvenliği konusu, bilindiği üzere, son yıllarda tüm ülkeler açısından, halk sağlığı ve ekonomik boyutu nedeniyle önem kazanan ve önemi giderek artan bir konu haline gelmiştir. Gıda kaynaklı hastalıkların ortaya çıkması sağlık, ekonomik ve sosyal açıdan toplumları etkilemektedir. Artık çok iyi anlaşılmaktadır ki, izin verilen seviyeler üzerinde gıdalarda bulunabilecek mikrobiyolojik tehlikeler, biyotoksinler, kimyasal kontaminantlar, mikotoksinler ve gıda katkı maddeleri, gıdayı insan sağlığı için zararlı duruma getirmektedir. Artık günümüzde gıda işleme, üretim, dağıtım ve tüketim sürecindeki meydana gelen köklü değişimler nedeniyle tüketiciler, dünyanın her bölgesinde, tükettikleri gıda maddelerinin güvenliği hakkında emin olamamakta ve gıdalardan kaynaklanan sorunları daha da dikkatle izlemektedir. Gıda işletmelerinde görmüş oldukları olumsuzlukları 174 Alo Gıda Hattı ile Müdürlüklerimize ihbar etmektedirler. Bakanlığımızın bu konuda yapmış olduğu tanıtıcı çalışmalarla tüketiciler de günden güne daha bilinçli hale gelmektedir ve tüketiciler böylece gıda denetimlerinin bir ayağı haline gelmiştir.
Bu nedenle gıda denetimlerinin önemi de giderek artmaktadır. Özellikle gıda denetçilerine bu konuda çok önemli görevler düşmektedir. Gıda denetçileri yaptıkları izleme, gözetim, doğrulama, tetkik, numune alma gibi uygulamalarla bu amaca büyük katkı sağlayacaktır. Etkin bir gıda denetiminin sağlanması, tüketiciye güvenli gıda temini, tüketici menfaatlerinin ve sağlığının korunması ile sektörde haksız rekabetin önlenmesi açısından çok önemlidir.
AB mevzuatlarına uyum sürecinde gıda güvenliği alanında mevcut mevzuatlarımızda da sürekli değişiklikler olmaktadır. Bu nedenle kontrol görevlilerinin mevzuat değişikliklerini iyi takip etmesi ve bilgilerini sürekli güncellemesi gerekmektedir. Gıda kontrol görevlilerinin görev ve sorumlulukları 5996 sayılı Kanunun ilgili yönetmeliklerinde belirlenmiş olup, eğitim verecek olan arkadaşlarımız da bunları detaylı olarak anlatacaktır.
Düzenlemiş olduğumuz bu bir haftalık kontrol görevlisi eğitiminde, katılan tüm kontrol görevlisi adaylarına bundan sonraki bu onurlu çalışmalarında başarılar diliyorum."dedi.
Törenin ardından Tokat'tan 17, Rize'den 1, Sinop'tan 28, Bartın'dan 9, Çorum'dan 2 ve Zonguldak'tan 29 kişi olmak üzere toplam 86 kontrol görevlisi adayları ile eğitim çalışmalarına başlanmıştır.