Tarımda bitki besin elementlerinin
bitkilere ne şekilde ve nasıl kazandırılacağı önem arzetmektedir. Gerek organik
tarım ve gerekse konvansiyonel tarım için geçerli olan en sağlıklı çözümse,
bitkilerin bir borç olarak topraktan aldıkları bitki besin elementlerini tekrar
organik gübre yolu ile toprağa kazandırılmasının gerçekleştirilmesidir.
Bu bağlamda değerli bir organik madde kaynağı olan
fındık zurufunu 'kompost' yaparak fındık bahçelerimizde doğal gübre olarak
kullanmak mümkün. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Samsun Valiliği Samsun İl
Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim SAĞLAM: “İlimizde
1 milyon dekardan fazla alanda fındık üretimi yapılmakta olup hasat işleminden
sonra fındığın patozla tanelenmesi esnasında atık olarak çıkan fındık zurufu önemli
bir organik materyal kaynağıdır. Ortalama rakam vermek gerekirse 1 dekar
alandan yaklaşık 20- 25 kg kadar fındık zurufu elde edilebilmektedir. Bölgemizde
olduğu gibi İlimiz fındık bahçeleri topraklarında da organik madde miktarı
yeterli düzeyde bulunmamaktadır. Fındık zurufu bu maksatla çok önemli kaynak
olup zayi edilmemeli, yakılarak yok edilmemeli aksine kompost yapılarak
değerlendirilmelidir. Fındık
zurufu kompostu uygulaması ile organik madde miktarında artış olmakta, toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik
özellikleri iyileştirilerek verim ve kalitede artışlar sağlanabilmektedir.
Fındık zurufunun kendi halinde bırakılması durumunda
olgunlaşması uzun zaman almaktadır. Mikrobiyal biyoteknolojik yöntemlerle
birkaç ay içerisinde kompostlanabilmesi sağlanabilmekte ve zaman açısından
büyük fayda sağlamaktadır. Üretici şartlarında zuruflar uygun zeminde 20
santimetrelik katmanlar halinde serilerek, her katmana olgunlaşmış ahır gübresi,
tarım kireci uygulaması yapılarak ıslatılması ve havalandırılması suretiyle 6
ayla 1 yıl arasında olgunlaşması sağlanabilir. Bu şekilde olgunlaşan zurufta
bulaşık olan hastalık etmeni mikroorganizmalarda yok olacaktır. Olgunlaşarak
kullanılmaya hazır hale gelen kompost fındık bahçelerinde dal izdüşümlerine
verilir.
İlimizde
Fındık Hasat ve İhraç Komisyonu’nca fındık hasadı başlangıç tarihleri; 05/08/2020
tarihi itibariyle orta kuşakta, 12/08/2020 tarihinde sahil kuşakta, 20/08/2020
tarihinde ise yüksek kuşakta belirlenmiştir. Üreticilerimizin, belirtilen
tarihleri dikkate alarak hasat olgunluğunda fındık hasadını yapmaları, naylon
çuvallar yerine jüt yada hava alabilen uygun şekilde üretilmiş çuvallar
kullanmaları gerekir. Kurutma işlemini uygun zeminde tekniğine uygun şekilde
yapmaları, kurutma işleminden sonra jüt çuvallarda ve havalandırması iyi
durumda olan depolarda muhafaza etmeleri fındığın kalitesi bakımından
önemlidir. Fındıkta problem olan Aflatoksin oluşumunun da önüne geçilebilir.
Fındık
üreticilerimizin; belirlenmiş olan hasat tarihlerini dikkate almaları, hasat
sonrası patozlama işleminden sonra elde ettikleri fındık zuruflarını kompostlamak
suretiyle tekrar bahçelerine dönmesini sağlamaları sürdürebilir verimliliği
sağlamak bakımından son derece önemlidir.
Konu ile ilgili daha detaylı bilgiyi İl ve İlçe Müdürlüklerimizden almaları
gerektiğini hatırlatarak; bereketli bir fındık sezonu diliyorum.” dedi.